Skriv ut

Tre konstnärer på turné

Gerd, Kent & Mattias -Tre konstnärer på turné.
alla.jpg

På scenkanten sitter två förväntningsfulla konstnärer lätt samspråkande. Salongen fylls snabbt av sorl när cirka 70 nyfikna sätter sig till rätta i Bio Abelli på Västerbottens museum i Umeå.
Clara Åkerlund, projektledare, hälsar välkommen och släpper lös de tre konstnärerna. Kent Andersson, Gerd Aurell och Mattias Olofsson är konstnärligt sett väldigt olika men de är alla mitt i karriären och valt bild framför ord. Kravallslöjd besöker evenemanget där de tre, i en föreställning, sätter ord på sin konst.
kentsamlarbild.jpg  Kent Anderssons konst handlar ofta om vår nutid och saker som händer i vårt samhälle. Han inspirerades av Kinderäggs fenomenet och skapade
sin egen storsäljare.
 - USA succén nu i Sverige med inte bara tre utan fyra saker i en. Samlarbild, leksak, nyttopryl och överraskning.
 Föremålet är en tändsticksask, hans tidigare konstobjekt utgör samlarbilderna som finns tryckta på ena sidan av asken. I asken finns förutom tändstickor en liten lapp med spelreglerna till kasta tändsticksask. En av överraskningarna är att det finns över femtio olika askar att samla på. 
kent.jpg 


 
Gerd Aurell arbetar med allt från teckning och grafik till foton, film och serier. För henne är konst ett sätt att få syn på saker i världen ur en ny och oprövad synvinkel.
Gerd berättar bland annat om sitt konstprojekt Inifrån, konst från sjukhus. Det var ett tvåårigt projekt som byggde på intervjuer av yrkesverksamma i ett sjukhus. De intervjuade fick berätta om två tillfällen i deras yrkesliv när de kände lycka respektive motgång. Hon tecknade av läkare och systrar i deras vardag och visade tio av dem i utställningen Inifrån tillsammans med de sammanställda intervjuberättelserna allt vackert inramat.
 
  gerdinifran.jpg   Mattias Olofsson
undersöker frågor om identitet i relation till tillhörighet och utanförskap. Under en längre tid har han arbetat med projektet Storstina där han lånar identiteten från samekvinnan som levde i slutet av 1800-talet.
Storstina led av gigantism och slutade således aldrig växa. Hon fördes runt i Europa som sevärdhet. Genom att iklä sig hennes identitet undersöker Mattias det utanförskap som ett ovanligt utseende kan leda till.  Storstina representerar det nomadiska, storväxtheten, man i kvinnokläder, ej folkbokförd och eftersom hon alltid har samma kläder står hon även utanför konsumtionssamhället. Storstina, vars karaktär Mattias lånar, blev 35 år och hela 2,11 cm lång hennes fullständiga namn var Kristina Katarina Larsdotter.

mattiasstorstina1.jpg   mattiasstorstina2.jpg

 Trion har turnerar runt i Västerbottens län och kommer totalt att göra tolv framträdanden.
Föreställningen ges i samarbete med Konstfrämjandet och Västerbottens läns landsting.
Läs mer om turnén: Länk


veoskrivet.jpg