Skriv ut

Auktion -ett gyllene tillfälle

Auktion -ett gyllene tillfälle.
auktion1.jpg
Auktion är inte bara ett sommarnöje utan ett ypperligt tillfälle att införskaffa både material och verktyg till sitt skapande. Både ung och gammal hade sökt sig till auktionen som hölls på en gård åtta mil
norr om Umeå. Solen lyste med sin frånvaro men det verkade inte påverka besöksantalet. Närmare två hundra förväntansfulla hade denna dag sökt sig till auktionen där allt från stora oljemålningar, böcker, möbler och lampor till prydnader och köksgeråd skulle gå under klubban.
 
När man ropar på ett objekt gäller det att vara taktisk. Man bör redan innan under visningen, som oftast är en timme innan det börjar, verkligen syna föremålet och fundera på hur mycket man är villig att betala. Vill man verkligen ha objektet när auktionen på föremålet börjar så är en bra taktik att chockhöja budet, det brukar få de som inte är verkligen intresserade att hoppa av budgivningen.
Att vänta med att lägga sitt bud kan vara en bra taktik det med. Har budet på ett objekt, som du verkligen vill ha, inte kommit upp i någon egentlig summa så kan det vara taktiskt att ge sitt bud precis innan klubban faller.
- ”Det gäller att vara kylig” som en av besökarna uttryckte det och jag håller med, termometern visade endast nio grader.

Lägsta bud på denna auktion var trettio kronor och de första objekten gick för under hundringen.

hylla.jpg  the.jpg  smorkarna.jpg 
 bord.jpg  tv.jpg  hornhylla.jpg


Denna auktion är den första jag besöker där textilier går under klubban för en summa som inte är ett hån mot hantverket. Vanligtvis packas de samman i banankartonger och ropas ut som Fyndlådor med diverse textilier och brukar gå för en hundring.
Det blev en utdragen auktion men här gav, auktionsförrättaren Sven, varje bordsduk ett eget utrop och priserna trissades upp. Tio handvävda kökshanddukar gick för sexhundra kronor och det satte nivån för de övriga utropen på textilhantverken.

Mitt tips är att ta med sig en campingstol och hålla utkik efter hantverksverktyg när du besöker en auktion. Det är oftast inget egentligt intresse för dessa objekt och de går således till, för dig, ett mycket bra pris. Verktyg är i de flesta fall mycket välvårdade och ofta av mycket hög kvallite. Är man som jag intresserad utav redskap till vävstol får man vara förberedd på att när man ropat in den lilla korgen med spolmaskinen och skyttlarna för hundra kronor följer oftast vävstolen och åtta banankartonger med mattrasor med på köpet.

Auktionen ägde rum den 5 juli.Veronica Olofsson