Skriv ut

Det var en gång en flicka som inte tyckte om att handla

Det var en gång en flicka som inte tyckte om att handla. Hon avskydde när julpyntet sattes fram redan under hösten. Hon avskydde skyltsöndag och allt som kom till, glittrande lampor och kitschiga tomtar. Varje år kände hon sig allt bittrare ju närmare julen vankades. Trots att hon i ren protest vägrade köpa en endaste julklapp kände flickan hur konsumtionshysterin spred sig som en tjock rök över tillvaron och bland hennes bekanta.
Julen hade förvandlats till ett spektakel ansåg flickan. Folk handlade och handlade. De sprang ut och in i butiker och pengarna bara flög iväg. Borta var känslan av lugn och ro, gemenskap och glädje. Kvar fanns bara köpnojja och habegär. Mentaliteten tycktes vara. ”Den som har flest saker när den dör vinner”

Flickan bestämde sig för att inte gå med på dessa påfund, trots att många tyckte hon var tokig. December månad och julhelgen skulle inte bestå av stresskonsumerande från hennes sida i alla fall. Trots sina åsikter kring ämnet kände hon att hon stod lite utanför det gemensamma snacket vilket ibland var lite tråkigt. Hon funderade på problemet och insåg att det skulle vara ännu tråkigare att inte göra det hon själv ville. Och det hon helst av allt ville göra var att baka en gokaka att tugga på, krypa ihop i soffan, lägga en filt kring benen,..men framförallt att skapa!
Skrotkonst, skrothantverk, re-do, återvinning, gammalt blir nytt -kalla det var du vill.
Det viktiga skulle ändå vara att göra saker med händerna, att utifrån de förutsättningar som fanns till hands skapa något nytt.

Kanske tänkte hon med ett leende på läpparna…kanske kunde hon ge bort alstret till någon hon tyckte om.Skrivet av Anna Palm