Skriv ut

Vodou-Slöjd

miniimage001 Just nu pågår en utställning om den haitiska religionen och kulturen Vodou på Världskulturmuseet i Göteborg.

Samlingen som visas upp är den största i världen och i alla avseenden värd att gå och beskåda. Utställningen innehåller bland annat magiska speglar, ande/gudabilder, altaren och ytterligare en mångfald rituella föremål. Stämningen bland vissa av föremålen är påtaglig och det är lätt att fastna framför speglarna och de dockor som föreställer döda krigare.

Förutom att man häpnar inför den arbetsinsats som lagts ner för att kunna samla in alla dessa föremål börjar ju även de egna idéerna att gro snabbt. Broderade flaggor, rituella skålar och flaskor, en tron med döskallar, allt möjligt tufft finns på plats. Allt det här i kombination med musik och en liberal inställning till konsumtion av rom gör att jag känner att det nästan är för kul för att vara sant, men det är det inte. Vodou är helt enkelt mycket inspirerande.

I nuläget har jag tyvärr inte möjlighet att tillverka mina drömmars döskalletron, jag väntar med det tills jag är en ond diktator, istället får det bli mindre saker. De senaste 1 ½ - 2 åren har bjudit på en hel del vodou-inspirerat pyssel.
image001

Vodoun kretsar kring kulten av olika andar och andegrupper. Själva ordet vodou betyder just ande eller osynlig kraft. Andarna representeras av små figuriner eller med bilder av katolska helgon. Dessa andar, beroende på vilken grupp eller familj de tillhör, tycker om olika saker. Starka färger, pärlor och annat har överlag en framträdande plats. Precis som inom hinduismen väjer man inte för att kräma på ordentligt, något som jag uppskattar. Vissa, som ghede-andarna, gillar exempelvis mat, rom, cigaretter och fest (fest hela tiden) också. Ovan syns en ask tillägnad Baron Samedi och ghede-andarna. Dockan i mitten symboliserar en liten ghede-ande. Kortet till höger symboliserar den mer stillsamma Filomez som exempelvis kan åkallas i kärleksärenden.

image002

Baron Samedi, eller Baron Lördag, är kyrkogårdens och de dödas härskare. Här syns ett litet skåp med hans bild i mitten.

image003

När man ändå är igång och vodou-pysslar kan man ju lika gärna tillverka en Ouija-bräda?! Här fick jag chansen att inspireras av vodou-estetik och samtidigt återuppliva en hel del minnen från min tonårstid. Jag är inte säker på om alla dessa minnen var positiva. Men resultatet blev i alla fall denna Ouija-bräda med Baron Samedi på. Perfekt att ta med på Halloween-partaj.


Hjalte Strandén
Vodou utställningsperiod på Världskulturmuseet i Göteborg:
17 september 2009 t o m 3 januari 2010.