Skriv ut

Sara Jonsson v.49

sarajonsson.jpgSara Jonsson, studerande 18 åring från Norsjö.

Sara gillar de flesta material men favoriterna är ull, bomull, silke, metall och papper. Hon blev tidigt medveten om kvalitetsskillnaden mellan natur- och syntetmaterial i och med att det varit ett stort intresse i familjen under flera generationer. Just nu studerar hon samhällsprogrammet inriktning omvärld och företagande på Anderstorpsskolan i Skellefteå.



kedja.jpg

Det senaste alster är en kattmössa som är specialtillverkad åt en av hennes vänner. Sara är just nu mitt uppe i att lansera sitt nystartade företag, Snarstucken, på den internationella marknaden. Utöver företaget har hon ett sidprojekt, en tidning med textila projekt som hon hoppas blir klar snart.





Hennes familj har alltid sysslat med hantverk och materialen har alltid funnits tillgängliga.
I början var hon mest intresserad av metall och metalltråd men efter några år började hon mer och mer bli intresserad av textila material.
Sara ser sig själv som hantverkare och formgivare.
– Tyvärr har slöjdare blivit ett annat ord för ”ta en pärla och trä den på en tråd”. De gånger jag kallat mig för slöjdare har jag fått ett negativt bemötande.

pulsvarmare2.jpgSom hantverkare tycker hon att det är svårt att avgöra hur mycket hon har förändrats i sitt hantverkande under åren.
 – Det är så få år jag har varit aktiv och under den tiden har jag växt upp. Alla material jag arbetat med har funnits tillgängliga hemma och därför kan jag inte märka en tydlig gräns för mitt hantverksmässiga utvecklande.

Saras förebilder är de som vågar avvika, vågar göra något nytt som ingen annan gjort förut och lyckas med det. Inspiration får hon från många olika håll, det kan vara en färg, texturer på tyger eller garner.
Man får ofta som ung hantverkare höra att man är duktig för att vara så pass ung, visst är det kul att få beröm men det är lite frustrerande med ”lilla du-syndromet”. Det är trist att slöjdare idag bedöms efter sin ålder och/eller sitt namn istället efter sin kompetens i området.

Sara hoppas den kommande tiden kunna utvecklas och lära sig nya tekniker samt få nya inspirerande kontakter. Om samhällets framtida syn på hantverket säger hon så här;
– Hantverkssynen har redan förändrats men tyvärr till det sämre. Visst kan man säga att böcker som Do redo har öppnat den kreativa scenen för flera men tyvärr har detta medfört att många idag förknippar hantverk med returslöjd. Den gamla skolan med kvalitet och hantverksteknisk kunskap som ledord har tyvärr för många gått förlorad.

pulsvarmare1.jpg 


Snarstucken är Saras företagsnamn inom Sverige men inför lansering på Internet valde hon ett internationellt gångbart namn, Altea.
Just nu säljer Sara sitt hantverk via sin etsy-sida.
Länk
Även på några marknader i vinter kommer man att kunna köpa hennes alster.







Skrivet av Veronica Olofsson