Skriv ut

City Art Link


Konstattack Kulturfestivaler är ett välkommet evenemang under hösten. Linköpings tredagarsfestival hade namnet City Art Link och samlade museer, butiker, gallerier och verkstäder på gångavstånd i centrum.

Alka konstnärsförening hade täckt offentliga konstverk runt om i staden med svart plast och texten "Här slutar allmän konst". Denna inlindade staty stod utanför Östergötlands länsmuseum där det inomhus hölls samtal om just den offentliga konsten.

Svensk Form Öst hade bjudit in Staffan Bengtsson, chefredaktör för tidskriften Form, att tala om sin nya bok om norsk formgivning "Norway Calling". Bengtsson berättar att han tycker att "design är överskattat. Jag kan ibland längta till Gröna Lund där allt deformeras i fria fall. Formgivare borde komma ut ur garderoberna. Jag väntar på vem som ska ta första steget." Kanske är det tid att följa en av de mer inflytelserika personerna inom formområdet och tolka hans önskan om deformation inom formgivningen?

Smyckesverkstad

I Linköpings hemslöjdsgård pågick olika verkstäder med tillfälle att tillverka sin egen konst. Smycken med pärlor, brokader, veck och paljetter fick mestadels kvinnor att stanna till och försjunkas i en stunds skapande. Handledaren Kerstin Nordlinder använde folkdräkten för att visa på färgprakt och inspirera deltagarna till egna tolkningar av smycken. Samtidigt hördes det från nedervåningens café dragspelsmusik i 30- och 40-talstappning av gruppen Hagström två.

 

 

 

 

 

 

Mia Lindgren