Skriv ut

Fiberfestival på Slöjdarnas hus

miniullgodis Nej, det var varken bredband eller fiberrik mat det handlade om när Sveriges kanske allra första fiberfestival gick av stapeln på Slöjdarnas hus första helgen i oktober. Istället var det de textila fibrerna som stod i fokus.

Varför ordnar man då något så kryptiskt som en fiberfestival? Jo, ett brinnande intresse för allt som rör garn, spinning, stickning och textila fibrer men också ett medvetande om hur det inte finns några mässor där detta uppmärksammas i norra Sverige. Så, med förlagan i de amerikanska fiber festivals(mässor där ull och garn står i fokus) skapade vi vår egen fiberfestival.

Under helgen bjöds på försäljning av garner, såväl handspunna som fabriksspunna, ull i alla tänkbara kvalitéer, andra fibrer såsom alpacka, bomull och angora. Men även uppvisningar i spinning och bandflätning, möjlighet att prova på att karda eller nålfilta, eller bara sitta och pusta ut en stund i kaféet.
Arrangemanget var välbesökt, när fiberfestivalen stängde på söndagen kunde vi räkna till omkring 1000 besökare under helgen.
Planeringen inför en ny fiberfestival nästa höst är redan igång, så första helgen i oktober nästa år är ni alla åter välkomna till en helg då vi frossar i textila fibrer!

ullgodis

För de intresserade av tovning eller spinning fanns möjligheten att frossa i
riktigt ullgodis. Renée Darley, danska som flyttat till Jämtland, sålde såväl
traditionell ull såsom exotiska blandningar som exempelvis merino, silke,
ull och mink.

vaxtfargat
Även växtfärgat garn fanns till salu.

hogrock
Under helgen fanns möjlighet att se både gamla och nya
spinnrockar av olika modeller. Här en gammal högrock.Som arrangör stod Vännäs slöjd, med mig, Lillemor Elfgren, och Kia Jonsson i spetsen.
Evenemanget ägde rum 2-4 oktober 2009 på Slöjdarnashus, Vännäsby, Västerbotten
Lillemor Elfgren