Skriv ut

IOV Ungdomskongress

intro
– Det är ett dansgolv, jag är barfota, iklädd folkdräkt och runt mig dansar folk från 30 olika
länder. Jag tänker att det här händer nog bara en gång i livet!

 En betraktelse av IOV Youth Congress 2012
(International Organization of Folk Art).

 


web1

Platsen detta sker på är Billströmska Folkhögskolan på Tjörn i södra Bohuslän och det är sista kvällen av IOV Youth Congress 2012. 80 personer från 37 olika länder har samlats i Sverige för att skapa en ungdomsgrupp inom organisationen IOV.

Stämningen på dansgolvet är fenomenal. Att alla är glada och engagerade tror jag har mycket att göra med att det är just intresset för dansen, slöjden och musiken som har fört oss samman. Gympasalen där dansgolvet äger rum har under veckan varit den plats där stora saker har skett. Idéer och erfarenheter har delats genom föredrag samt diskussioner och kunskap har delats genom workshops. Som volontär på kongressen var det med kameran i högsta hugg som jag smög runt och lyssnade på diskussionerna och föredragen.


web2

web3Jag insåg efter ett tag att det jag hörde och såg var en ganska unik situation. Det är inte ofta så många olika nationaliteter och utövare av olika folkkonst kan träffas och diskutera hur samarbeten kan gå till. Att dela erfarenheter från olika länder öppnar upp förståelsen för problematiken och möjligheterna. Efter många långa timmar presenterades sista kvällen till slut ett förslag på hur ungdomsorganisationen ska vara uppbyggd och därmed är bollen ordentligt i rullning för IOV Youth.

web5Vad som händer här näst och vad ungdomsgruppen kommer att åstadkomma får vi se. Tårarna som föll under kramkalaset innan bussen skulle åka tycker jag hur som helst visar att deltagarna har berörts av det som hänt under kongressen och förhoppningsvis har de massor av idéer och inspiration med sig hem. Det jag kan konstatera efter dagarna på Tjörn är att "Without folk art society has no heart!"profiliov
Läs mer om IOV Youth HÄR:
Och mer om kongressen på Tjörn HÄR:Skrivet av:

Emma Grundström