Skriv ut

Kravallslöjd på Malmöfestivalen

1DSC02113

Stadsfestivaler är den nya festformen. Med Way out west, Popaganda och Peace and Love som redan förra året gick om Hultsfred som landets största festival känns det onekligen som att tält och bajamajor fått stryka på foten till förmån för uteserveringar och  vattentoaletter. Även om ingen festival med självakting tycks klara sig utan öltält och langosvagnar...

 


Malmöfestivalen är dock ingen nykomling bland stadsfestivaler, tvärtom. I år fyllde festivalen 25 och är en av de äldsta, största och längsta festivalerna i landet. 25 år, åtta dagar och en hel massa folk. I år fick de dessutom komplettera sitt utbud med lite slöjd!
Kravallslöjd var på plats tillsammans med Skånes hemslöjdsförbund och hade ett mysigt och rent av hemtrevligt tält där festivalbesökarna fick komma och ge sig i kast med textiltryck, sömnad och broderi.

DSC_0021

 

Vid textiltrycket uppmuntrades att skära ut egna schabloner och dekorera sina kläder, för de som inte ville riskera sina fina festivalkläder – för på en stadsfestival är faktiskt folk både rena och välklädda – erbjöds disktrasor till självkostnadspris och över 200 fantasifulla trasor såg dagens ljus.

DSC02113 DSC_0011

Sömnadsdelen utgjordes av en skön soffgrupp som alla fick klottra på. Med nål och tråd förstås. Kravallslöjdssoffan börjar bli något av en klassiker som även dykt upp i ett par andra sammanhang. Förutom broderiklotter sydde vi voodoodockor. De flesta har en ganska enkelspårig bild av voodoo som vi förmodligen har en lång rad av skräckfilmer att tacka för. Men voodoo är en religion och användandet av dockor är en liten och mycket ovanlig del av det hela. Dessutom kan man göra med än bara sticka nålar i den. Med lite fantasi och egna tillägg kan det bli väldigt intressant. För att locka till mig en fast tjänst gjorde jag en stiltypisk hemslöjdskonsulent att hänga i fönstret. En rymningsbenägen hund avbildades för att på ett smidigt sätt tukta hunden och få den att stanna hemma. En vän fick en docka med ett extra stort hjärta. En besökare gjorde en polisdocka inför en stundande manifestation/kravall...

Utöver det egna pysslandet sålde handledarna sina egna alster vid ett slöjdshoppingbord, även om försäljningen inte gick så strålande var det ändå uppskattat att få se och visa upp lite mer än bara det vi gjorde i tältet.

Nu är festivalen och snart hela festivalsommaren till ända. Med facit i hand kan konstateras att slöjdtältet på Malmöfestivalen var grymt välbesökt, uppskattat och vi som jobbade där hade kul. Vi stod intill en lekplats så det blev väldigt väldigt många barn, vilket var lite synd då vi hade hoppats på en mer blandad publik. Fast kul på natten då vi kunde klättra där själva. Nästa år vill i alla fall jag tillbaka. Med ett större tält, en bättre placering och häftigare slöjd!

Evenemanget ägde rum mellan den 14 och 21 augusti 2009


Läs gärna mer om årets festivalslöjdande på www.festivalslojd.se
Mer bilder finns HÄR

Skrivet av: Tobias Havaas.
Vikarierande hemslöjdskonsulent