Skriv ut

Out of the Ordinary: Spectacular Craft

Out of the Ordinary: Spectacular Craft

På Victoria & Albert Museum i London visas utställningen Out of the Ordinary: Spectacular Craft. Åtta samtida konstnärer från olika delar av världen visar installationer med hantverk som utgångspunkt.


Traditionella hantverkstekniker som broderi, pappersklipp och keramik blandas och interagerar med ny teknik som animationer och laseretsning. Resultatet blir en utställning där små, nästan osynbara detaljer bygger upp stora, ibland övertydliga former och föremål. En vardagskänsla finns i endera detaljerna där vardagligt material har använts: damm, tråd, naglar eller papper, eller i föremålen som visar en mänsklig lunga i glas, en magnolia i keramik eller en järngrind.


Anne WilsonAnne Wilson från Chicago ställer ut spetsar, knypplade, stickade och virkade av svart sytråd. De tusentals små delarna bygger upp ett landskap eller en karta på ett vitt podium där sjöar, älvar och skogar kan ses. Detta kompletteras med en video där spetsar fått liv och blir till rörliga maskar, myggor.Susan Collis är utbildad skulptör på Chelsea School of Art and Design och Royal College of Art i London. Hennes del av utställningen är knappt synbart om man inte är mycket uppmärksam. Först ser det ut att vara en del i rummet som inte har blivit iordninggjort efter en tidigare utställning, ett bord med färgfläckar står kvarlämnat, två smutsiga tygstycken ligger utslängda på golvet och i väggarna finns kvar hål och skruvar. Går man sedan närmare syns att bordets färgfläckar istället är intarsia i pärlemor och små ädelstenar i vitt. Smutsen på tygstyckena är broderade små, små fläckar i grått och beige. Hålen i väggarna är mörka ädelstenar som på nära håll ses glänsa i sina slipningar. Skruvarna är av guld, prydda med diamanter och opaler. Att till en början inte uppfatta det utställda för att sedan börjat leta efter konsten i det till synes vardagliga visar dels på ett förhållningssätt där vardagen blir konst, dels en insikt om att allt inte är vad det synes vara. För att förstå detta krävs uppmärksamhet och öppna sinnen.

Susan Collis  Utställningen visas fram till 17 februari 2008.

Victoria & Albert museum i South Kensington, London är världens största museum för design och konst med ting från 3000 år tillbaka i tiden till dagsfärska. I samlingarna finns föremål från hela världen uppdelade i bland annat arkitektur, keramik, glas, metallarbeten, samtida design, textil, mode, fotografier, skulpturer och målningar. Förutom ovanstående utställning visas under vintern 2007/2008 bland annat The Golden Age of Couture, Paris and London 1947-1957 fram till 6 januari 2008 och Collaborators: UK Design for Performance 2003-2007 fram till 18 november 2008. 


Om du råkar befinna dig i London 25 januari 2008 arrangerar V&A Craft Rocks: An evening of talks, performances and workshops celebrating contemporary craft. Kl 18.30 – 21.30.

Besök V&A´s hemsida Länk eller Out of the Ordinary: Spectacular Craft´s hemsida Länk


Skrivet av utrikeskorrespondent Mia Lindgren.