Skriv ut

"Annan Konst" på Göteborgs Konstmuseum

annan_konst På Göteborgs Konstmuseum visas utställningen "Annan Konst". Verken består av allt ifrån små trädockor till stora broderier och plåtkameler. Här får oetablerade konstnärers tankar, idéer, frustration, sorg och glädje synas. Utställningen har som ambition att ifrågasätta konst och kvalitet, god och dålig smak, estetiska regler, demokrati och kulturpolitik.

 


Plåtkameler, en byrå av tändstickor, dekorerade klädgalgar, broderade bonader och fotografiet av fullskaliga människogestalter i en skogsdunge. Vid Göteborgs Konstmuseum visas utställningen ”Annan Konst” vars uttalade syfte är att berätta om ”en förbisedd konstvärld”. Här visas verk av självlärda konstnärer från Sverige, Finland och Norge som haft skapandet på sidan av andra yrken. Ett skapande som sker i vardagens dunkel utifrån behovet och känslan över att få uttrycka sig.

 

Jag faller för installationen av små uppradade träfigurer i en monter. Tillsammans blir de starka. Väggen med klädgalgar i regnbågens alla färger, dekorerade med virkat, stickat, med ränder, rosetter, garn och plast gör en glad. Vilket arbete för något att ha gömd i garderoben. Och tiden nästan stannar när blicken når byrån i 50-60tals stil tillverkad av tändstickor. Tålamod och precision utan att ha bråttom.

Utställningen innehåller många verk som inte tycks ha mer gemensamt med varandra än att de är utvalda för att representera ”det andra. ”Annan Konst” följer tidens anda med att uttalat vilja ifrågasätta konst och kvalitet, god och dålig smak, estetiska regler, demokrati och kulturpolitik. Om de lyckas eller inte är tvetydigt. Utställningen beskrivs av museet, besökarna och recensenter som ”rolig” och jag undrar vilken etablerad konstutställning som beskrivs med samma ordval? En känsla av att konsten inte tas på allvar kommer krypande. Verkens uppkomst, tankar och idéer tycks glömmas bort. ”Annan Konst” tycks inte bli något annat, något större än vad den alltid varit. Den andra konsten.

Anna Palm