Skriv ut

Är årets julklapp en tygdocka?

little big planet Att tv-spel är populära julklappar är ingen nyhet, men att huvudfiguren är en tygdocka som rör sig i ett naivt fantasilandskap där texturerna imiterar trä, pappkartong och textil gör att även en traditionalistisk slöjdnörd kan finna glädje i att spela tv-spel.

Little Big Planet är plattformspelet som fått flera mer vana spelare att smälta och som just nu ligger på topplistor bredvid World of WarCraft och Singstar- ABBA. Huvudpersonen Sackboy, som enkelt kan bli Sackgirl, är en rar varelse som både kan ändra sitt minspel och röra på huvud, höfter och armar med hjälp av handkontrollen. I de olika banorna samlar den bubblor med klistermärken, kläder och accessoarer som gör att du kan skapa en egen stil på Sackboy, allt från en Elisabetansk look till träningsoverall och pilotglasögon. Klistermärkena används för att pynta de befintliga banorna och göra dem personliga. I en recension beskrevs detta som ett digitalt klipp och klistra.

Little Big Planet Eftersom Little Big Planet är en demokratisk planet så kan användarna skapa egna banor och dela med sig av dem till andra och istället för syjuntor kan man här skapa nya sociala nätverk med andra användare med samma intresse.

På samma sätt som inom slöjden så är det inom Little Big Planet handaskicklighet, problemlösning och upprepning som gör att man kommer vidare i skapandet av den perfekta världen. Kanske skulle sydda och stickade Sackboys kunna bli en storsäljare på julmarknaden och föra två, vid första anblicken, skilda områden som slöjd och tv-spel lite närmare varandra.

Mia Lindgren