Skriv ut

Gatustickning bland årets nya ord.

stolpe1 Varje år får Språkrådet i ungefär tvåtusen förslag på nya ord. I år har ord som Burkini, Finanssmälta och Gatustickning etablerat sig i svenskarnas vardag.

Du bestämmer över språket!

Språkrådet är Sveriges officiella språkvårdsorgan och deras uppgift är att upplysa om nya ord i språket. De flesta svenskar tror att det är någon annan som bestämmer över språket. Kanske Svenska Akademien? Och de ord som är riktiga att använda, ja det måste ju vara de som står i Akademiens ordlista. Men sanningen är att det nästan alltid är vanliga människor, sådana som du, som hittat på eller börjat använda ett ord.
Språkvårdare i Sverige arbetar delvis normativt, d.v.s. de tycker till om språk och vill rekommendera sådant som de tycker är begripligare eller stämmer bra med det svenska språksystemet när det gäller stavning, böjning och ordbildning. Men deras huvudsakliga uppgift är att beskriva språkbruket, hur språket används av människorna.

Språkbruket styr SAOL – inte tvärtom

Många tror att det är de ord som står i Akademiens ordlista, SAOL, som är ”godkända” att använda, och att det således är dem folk borde använda. Men det är snarare så att SAOL innehåller de ord folk använder; redaktionen gör frekvensberäkningar och plockar in ord som används mycket – och tar bort dem som används för lite.

Språkvårdares uppgift är över huvud taget inte att godkänna ord, vilket många kanske tror. Deras uppgift är att upplysa om ord, t.ex. om nya ord i språket. Det är bara språkbrukarna själva som kan godkänna ord – genom att använda dem.

(Källa: Språkrådet & TT)


Har du förslag på ett nytt ord, maila in ditt ord, tillsammans med en förklaring av ordet, ditt namn och ev.
källa till Språkrådet: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Veronica Olofsson