Skriv ut

Skräp i slöjden - Junk Craft

Skräp i slöjden!

Under våren 2008 pågår projektet Junk Craft på ett antal skolor i Västra Götalands-regionen. Målet med projektet är att ungdomar ska få upp ögonen för återbruk och inse vilka möjligheter det finns med redan använda material.

Vi har vänt oss till lärare elever på mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet på några skolor i regionen och närområdet. Under några slöjdlektioner under våren kommer intresserade elever skapa nya produkter av material som varit använt tidigare. Vårt enda krav är att minst hälften av materialet ska ha varit använt tidigare – sedan är det bara elevernas fantasi som sätter gränserna. De elever som vill kommer att kunna visa upp sina kreationer på en utställning längre fram i vår. En utställning kommer att hållas på Åmåls Bibliotek under vecka 14 och 15. Dessutom kommer en utställning att hållas i Alingsås, men datum och lokal är ännu inte bestämt.

Vi är övertygade om att mycket av det eleverna gör i slöjden idag skulle kunna bli minst lika bra om de använde återbrukade material istället för nytt. Slutprodukten blir helt unik, och är dessutom miljövänlig! Återbruk passar både textilslöjden och trä/metallslöjden, eftersom nästan allt går att återbruka – till exempel kläder, tyger, möbler och förpackningar. Man kan antingen ge dem en helt ny funktion, eller bara snygga till dem.
lp-väskaVäska av gammal kudde
Det finns många fördelar med att återbruka. Den allra viktigaste, enligt oss, är att återbruk är bra för miljön. Tanken med projektet är just att förena ungdomars intresse för kreativt skapande med miljötänkandet. Vi vill att ungdomar ska inse hur ”slit och släng”-trenden påverkar miljön, och att man faktiskt kan göra något åt det. Det är faktiskt inte nödvändigt att kasta bort riktiga saker, bara för att de inte är högsta mode längre. Istället kan man återbruka dem, och därigenom spara på jordens resurser.

HanddukshängareÅterbruk är till och med bättre för miljön än återvinning; när man återbrukar en produkt sparar man den energi som skulle ha krävts för att bryta ner produkten och sedan bygga upp något helt nytt av den.
Vi som håller i Junk Craft heter Amie Karlsson och Pauline Muñoz-Olsö. I höstas blev vi utsedda till ungdomsambassadör för Västra Götalands-regionen och fick i uppdrag att anordna ett projekt som skulle återkoppla till ungdomar och miljö. Valet föll direkt på återbruk, då vi båda är mycket intresserade av slöjd. Kika gärna in på vår hemsida LänkDär hittar du, förutom mer information om projektet, bland annat länkar till andra återbrukssidor, tävlingar och fakta om miljöproblemen.

Låter detta med återbruk intressant? Kanske är du lärare på en skola i Västra Götaland och tycker det skulle vara intressant att vara med? Eller har du funderingar på att göra ett liknande projekt? Hör av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  så berättar vi mer!
Skrivet av Amie Karlsson