Skriv ut

Vad skiljer olika former av skapande?

ordsprakFör en tid sedan fick jag en uppgift som bestod i att fundera ut mina personliga definitioner av vad
pyssel, hobby, hemslöjd, slöjd, hantverk, konsthantverk och konst är.

Att en gång för alla reda ut vad begreppen betyder för mig kändes som ett bra sätt att bli säkrare i min roll som textilkreatör. Jag rekommenderar det varmt som ett bra sätt att lära känna sig själv lite bättre.


webtrad1.jpg
Pyssel är inte något stort projekt utan något avslappnande och bara viktigt för stunden. För mig är pyssel något jag sysselsätter mig med när det finns en stund över.

Hobby är för mig ett återkommande pyssel som jag vill vidareutveckla. Något som jag fattat tycke för och tar till när jag vill fly verkligheten och glädja mig.

hemslöjd är vad det låter, något tillverkat i hemmet. Gärna för hemmet eller något som behövs i vardagen. Är inte bundet till något speciellt material.

Slöjd är att skapa, skapa för skapandet skull.

Hantverk är produkten av skaparglädjen.

Konsthantverk är ett resultat av en tankeprocess. En produkt av ett måste att få uttrycka en känsla, ett ursinne eller en inneboende kraft.

Konst är produkten av kraften som får en att vilja skapa.


När jag kommit så långt i mitt försök att finna min personliga definition så kommer frågan; Vad är INTE hemslöjd, slöjd, hantverk, konsthantverk eller konst?
Det blev genast mycket svårare och jag känner mig inte lika säker i mina personliga reflektioner men gjorde ett gott försök.

Det som är tillverkat på en industri är för mig inte hemslöjd och det som är skapat av naturen och halvfabrikat är inte slöjd.

Produkter massproducerade av maskiner i industri är för mig inte hantverk. Originalet till massproduktionen uppfyller däremot alla kriterier för hantverk.

Det som inte är konsthantverk är det som i sig själv inte uttrycker ett budskap, fyller ett materiellt eller andligt värde för skaparen eller åskådaren.

Det som är skapt utan glädje, kärlek eller under förtryck är inte konst. Det är upp till tillverkaren att avgör om sin skapelse är konst.

Skiljer sig dina definitioner? Berätta via kommentarsfältet nedan som du får tillgång till som inloggad!

Skrivet av:
Veronica Olofsson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Veronica Olofsson