Skriv ut

Hjortronmössan, pryl v.37

profil.jpgHjortronmössan

Det började som en skoluppgift, ett projektarbete på gymnasiet då
Linda Lundström gick bild och form på Midgårdsskolan i Umeå.
Uppgiften; välj ett ämne eller en teknik att studera inom konstbegreppet. Linda valde att virka mössor.

 

En stor inspirationskälla är ANA CLARA VOOGs irreguljära och obestämda mössor.
Hon inspirerade Linda till att göra något eget spännande och udda. Naturen och bärriket blev temat som binder samman Lindas skoluppgift.

– ” Min mamma sa då hon fick se den att mössan påminde henne om Elsa Beskow. Så det går egentligen långt bak i barndomen då man fick barnböcker läst för en som liten upptäckte jag.”

inspiration.jpg

I själva skapandet av Hjortronmössan var det hopsättningen av de runda bollarna av virkat garn som var det kritiska. De skulle sitta snyggt på huvudet och eftersom de var i olika storlekar var det inte lätt att hitta en enkel logik för hur man skulle sätta ihop dem.
Mössan har inget fram eller bak, precis son riktiga hjortron, den är bara helt rätt.

Hjortronmössan är en pågående process. Linda har några saker som hon skulle vilja göra om. Hon berättar att när hon började med mössan var hon ganska ny på att virka och har en del tekniska lösningar på mössan nu som hon inte hade då.
– ” Då var jag mest ivrig på att få min idé ut ur huvudet och brydde mig inte så mycket om att den skulle användas.”

En mössa var det tänkt och en mössa blev det men det betyder ju inte att den inte kan användas till annat. Den skulle kunna fungera för att hålla andra saker varma. Saker som inte är för stora, kanske en tekanna eller något. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Hjortronmössan har mött ytterst positiva reaktioner.
– ”Alla vill pröva den, gamla som unga och de verkar alla lika glada när de drar den över huvudet. Det har varit kul att se att en mössa kan locka fram skratt ut människor och det är sådant som gör att man vill fortsätta. Jag vet inte om den har lockat fram ett skaparsug hos folk än, men det är en reaktion som jag hoppas på.”

framifran.jpg Linda ser ljust på framtiden, vad som helst kan hända.
Hon säger själv att hon inte har några särskilt grandiosa framtidsplaner. Skaffa körkort ligger närmast och sedan drömmen om att kunna livnära sig på sitt skapande.
Linda tar gladeligen emot beställningar om du är sugen på en egen Hjortronmössa.

E-post:  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.">Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Veronica Olofsson