Skriv ut

Snöskulptur Mästerskapen

Bilderna i artikeln är klickbara.


I helgen har Umeå Mästerskap i snöskulpterande gått av stapeln. Tema för år 2008 var Astrid Lindgren. När jag under fredag eftermiddag vandrade längs Rådhusesplanaden var allt jag såg ett antal stora snökuber och lagen som engagerat börjat arbeta sig fram med hjälp av sågar och spadar och andra innovativa verktyg och mallar. Många av titlarna på de blivande verken gav en hint om vad som väntas skulle, ”sovande pippi”, ”herr nilsson och matroserna”, ”katla” osv.

GlobalizationEn av titlarna som skiljde sig från mängden var ”Globalization”.
Jag stannade upp för ett tag och fick av de tre formgivarna veta att de varit med tidigare år och även vunnit förra årets tävling. Deras abstrakta ”Globalization” är ett inlägg i debatten kring ökar globalisering. Astrid Lindgrens böcker har spridits över hela världen och för barn som läser dem var de än befinner sig är det samma Pippi, samma Emil, samma berättelser att relatera till och detta skapar ett slags band dem emellan.
Globalization är tillverkad av Jonas Dahl, Martin Sundström, Per Bergman



. Snöskulptur Mästerskapen 2008Snöskulptur Mästerskapen 2008Projektet bortanför bär namnet ”Katla”. Det som väckte min nyfikenhet var den lilla lerfiguren som stod nedanför snökuben. Det är skissen av den läskiga draken som en av lagdeltagarna tillverkat. Även detta lag som består av  Therese Flodin , Anna Björck och Tom Larsson har deltagit i tävlingen tidigare år och jag kan inte annat säga än att man såg att de var rutinerade.

Jag fick se en ritning hur de lagt upp bygget och sådär i början av arbetet hade de sprayat på kuben för att veta var de olika delarna på draken skulle huggas ur. De såg ut att arbeta metodiskt och noggrant. Förra året kom de 3:a, nu var laget taggade på att toppa det! Laget som kallar sig för Polarna beräknade bli klara kring två tiden under natten till lördag.
Snälla arbetskamrater som kommer med mat, varma kläder och ett glatt humör verkar vara de tre viktigaste sakerna för att klara av de kommande timmarna.


Snöskulptur Mästerskapen 2008Snöskulptur Mästerskapen 2008På lördag morgon vandrar jag längs Rådhusesplanaden ännu en vända. Jag misstänker en hård kamp mellan lagen och det går inte att låta bli att få sin egen favorit. Besökarna får chans att rösta, bredvid varje skulptur finns blanketter och en låda att stoppa sin röst i. Det som hänt under natten är en spännande utveckling. Snöblocken har förvandlats till konkreta skapelser och både barn och vuxna, besökare och skulptörer tycks glädjas åt det som händer längs gatan denna helg.




Anna Palm