Veckans Profil

Skriv ut

X2, pryl v. 12

X2
 
 X2
X2 eller ”gånger2” är resultatet av ett designprojekt som Sofie Englund har gjort på Carl Malmstens skola där hon studerar sitt andra år av tre. Projektet var ett samarbete med Victoria Palmer, student på tapetserarlinje och förutsättningarna var att en idé skulle överföras till en fullskalig prototyp i form av en stoppad möbel.

  

Skriv ut

Farmor, pryl v. 11

Farmor

Farmor
  Skärmen på lampan Farmor är uppbyggd av virkade spetsdukar som har målats, först med en grundfärg och sedan med en magnetfärg. Det är Kristin Bolin som har skapat lampan där hennes farmor Gunvors virkade dukarna har fått ett en helt ny funktion.
Skriv ut

Sverigedräkten pryl v.10


websvdrakt1.jpg
Sophie Pettersson ville göra något typiskt svenskt. En reklamaffisch där en tjej iklädd Sverigedräkten håller i en hamnburgare blev startskottet för en egen tolkning i latex.








Skriv ut

Grötslev pryl v.9

Grötsleven

Att optimera möjligheterna till att göra grötkokning till en konst, det var vad som drev Hanna Haggren, 23 år, legitimerad sjukgymnast och ordförande i Riksförbundet Unga Slöjdare från Nyköping till att skapa grötsleven.

Skriv ut

Telefonsamtalet, prylp. v.8

Telefonsamtalet.

webansikte1.jpg
Cecilia Maria Kristina Nordlund jobbar med den kreativa processen, under devisen – Total frihet under ständig press. Hennes pretentioner gör att hon fungerar lite som proffsidrottarna, som alltid siktar ett steg längre varje gång. Stimulansen ligger att hon vill utvecklas och bli bättre.
Med åren och erfarenheterna har hon monterat ner sina spärrar, lärt känna sitt eget sätt att jobba och utvecklat ett formspråk som är unikt.
– ” Min säkerhet gör mig stark, och jag hittar alltid en möjlighet i det ingen annan ser. Jag anpassar metoden till syftet. Trots motgångar, så bibehåller jag alltid tron på mig själv och det jag gör.  Jag ger aldrig upp."
Skriv ut

Dåtid i Nutid, prylprofil v.7

Dåtid i Nutid.
webklarkappabak.jpg

Med ett tilldelat tema och en modeskiss, från en tid på Ålsta Folkhögskola, började
Ida Lidström skapandet av kappan som symboliserar dåtid i nutid.
Skriv ut

Pipparkaksformar, prylprofil v.6

Pipparkaka- en extra krydda.

websidensvart.jpg

Det började som en ordvits.
Begreppet pipparkakor/pepparkakor är väl någonting som alltid cirkulerat. Vi har alltid sagt baka pipparkakor.
Det där har sedan hängt kvar genom åren och för något år sedan började jag skissa på idén, varför inte låta formarna komma till liv på riktigt?

Skriv ut

Origami Orgide, prylprofil v5.

Origami Orgide, en konst av vikt.

orgide2.jpg

Det hela började som en formuppgift på FIDU, förberedande industridesign utbildning, som Kersti Liss från Örebro gick. De fick välja ett material och utgå från för att skapa en form. Kersti valde först att arbeta i papper, från en 2D form till en 3D. Den ursprungliga inspirationskällan vad origami, orgide och blommor, framförallt tulpaner.
Skriv ut

Täckkjolen, prylprofil v4.

Birgitta Asplund Hansen såg behovet och skapade räddningen för kalla rumpor – Täckkjolen.

tkjol1.jpg


Det hela började när Birgitta frös om baken. Hon gillar korta jackor och täckbyxor tycker hon inte är bekvämt, vare sig att ta på eller ha på sig. En täckkjol kan man bara svepa om sig, den värmer och är snygg.


Skriv ut

AnneSofie Ampén v.3

AnneSofie Ampén, webbhemslöjdskonsulenten från Sollentuna.
webannsofieampen.jpg  – ”Det jag inte hittade på Internet skapade jag själv…”

AnneSofie är ett gott föredöme när det kommer till D.I.Y (Do It Yourself)
2001 lanserade hon en samlingsplats på internet för slöjd, handarbete och hantverk - Slöjdmagasinet.
En svensk webbplats med slöjd som innehåller över 300 olika sidor.
År 2003 blev hon uppmärksammad och belönad för sin insats. Stockholms läns landstings kulturstipendium i kategorin folkbildning tilldelades AnneSofie för sin webbplats Slöjdmagasinet, prissumman var på 80 000 kr.
En utmärkelse och ett stipendium som gjorde henne enormt glad.