Skriv ut

Log lamp, pryl v.14

Logo lamp
 Log lamp tillverkades av gruppen Ny Svensk Slöjd som gör en nytolkning av slöjdbegreppet.

Ny Svensk Slöjd
 Ny Svensk Slöjd består av Tim Alpen, 29 år och möbeldesigner, Erik Björk, 30 år och möbeldesigner samt Mattias Karlsson, 29 år och möbeldesigner/konstnär. De är alla bosatta i Stockholm och bestämde sig för att tillsammans söka en monter i Greenhouse på Stockholm Furniture Fair tidigare i våras.
Det gemensamma konceptet blev Ny Svensk Slöjd och inspirationen valdes från tidig bruksslöjd. Exempelvis gamla pallar där slöjdaren hittat en lämplig trädstam med tre grenar som fått bilda ben.

- Utgångspunkten är att hitta en råvara i naturen som kräver så lite bearbetning som möjligt. På en sådan pall var det enda man gjorde att fasa av en sida så att man fick en sittyta. I vårt fall är den enda bearbetningen ett långt spår för att fälla in lysröret. Resten är standardkomponenter färdiga att montera.
   
Utgångspunkten för Log lamp var att hitta två raka och lagom tjocka stammar samt att få nävern att sitta kvar efter att stammarna torkat.

- En slöjdare vi träffat menar att januari är den absolut bästa årstiden, vi fällde träden i december och än så länge ser nävern ut att sitta fint.
Logo lamp
Logo lamp
 Logo lamp

Svårigheten som de stötte på var när de började jobba med elektroniken och lampor. De insåg att det fanns många begränsningar som man kan stöta på rent säkerhetsmässigt. På grund av regler om elsäkerhet är det exempelvis dyrt att få lampor godkända.

I samma stund som Ny Svensk Slöjd satte kontakten i vägguttaget bestämde de sig för att Log lamp var färdig. I och med att konceptet var minsta möjliga bearbetning så var det inget svårt beslut.
Majoren och Log lamp
Gruppbild Ny Svensk Slöjd
På Stockholm Furniture Fair fick Ny Svensk Slöjd mycket uppmärksamhet.

- Wallpaper, Elle Interior UK samt spansk, tysk, norsk, japansk och svensk designpress var i montern och fotade och tog pressbilder. Det var också en del ”gamla slöjdgubbar” som tittade och visade sin uppskattning. Ett Arkitektkontor vill ha en tvåmeters stock ovanför sitt konferensbord.

- Ett av dom främsta målen med projektet var just att lyfta in slöjden i ”finrummet” från att va nåt som folk betraktar som gammalt och mossigt. Utifrån det målet är vi rätt nöjda med resultatet.