Skriv ut

Madelene Edlund V.33

Madelene Edlund, 38 år från Skeppsvik.madde_2_stor.jpg
Kursledare, Föreläsare, Sagotant och Teaterproducent.


Madelene uttrycker sig genom fritt broderi, nålfiltning av ull, sömnad, trumlad sten, glas fusing och målade bilder. Hon trivs bäst med det textila och idag är favoriten ull.
Det senaste hon har gjort är armband i nålfiltad ull och alstren går alla under namnet designmadde.

armband_hjarta_gron_stor.jpg






För Madelene handlar hantverket mycket om att lyssna på sig själv och vad det är man vill göra, vad man tycker om att göra, vad man mår bra av att göra – och sen göra det.



– Jag mår bra av att sitta i soffan med korslagda ben, ha en gammal skärbräda som stöd och nålfilta mina smycken. Det blir en slags meditation av det. Jag får tid att tänka många tankar och vända på många idéer, säger Madelene Edlund.

Hennes slöjdande började som iakttagare. Farmor vävde, vilket hon fortfarande gör, och sydde så därifrån kom mycket av inspirationen. När Madelene var i gymnasieåldern så ville hon bara sy kläder så hon utbildade sig till sömmerska och jobbade som sådan i några år.
– Sytt har jag alltid gjort. Kläder, väskor, bruksgrejer i största allmänhet samt fritt broderi. Jag har också arbetet en hel del med textiltryck. Sedan följde en del år av en himla massa studier och jobb och ett otroligt uppdämt behov av att använda mina händer, slöjd, hantverk, sömnad, måleri…
Jag är nog inte hel människa utan det så jag satte mig ner och lyssnade efter vad det var jag hade behov och lust av. Det resulterade i att jag gick Textila Uttryck A på Umeå Universitet.

100_0051.JPG


På universitetsutbildningen fick hon återknyta kontakten med en mängd kunskap, fick ännu mer, träffade gamla material och nya tekniker. Efter utbildningen har hon inte slutat. För några år sedan kom Madelene på att hon aldrig provat nålfiltning så hon gick till Hemslöjden och köpte en filtnål.
– Det var så otroligt roligt. Jag fastnade aldrig för tovning, gillar inte det blöta och såpan och att man inte riktigt har kontroll. När jag nålfiltar har jag full kontroll. Jag skulpterar ullen precis som jag vill ha den och jag kan göra det överallt, utan förberedelsetid, säger Madelene.


Nu till hösten ska hon läsa fortsättningskursen, Textila Uttryck B på distans. Hon tycker att det ska bli roligt att träffa människor som intresserar sig för textila material och få inspiration till sitt skapande.
Om sig själv säger Madelene så här;
– Jag är en skapande människa, med massor av lust!
Jag har aldrig haft något behov av att etikettera mig.
Andra kalla mig olika saker i olika sammanhang – slöjdare, konsthantverkare, designer, konstnär.

Hennes utveckling inom hantverket hänger ihop med hennes personliga utveckling.
– Jag är en tryggare människa idag än när jag var 20. Då visste jag inte vad jag ville och varför, det är jag mer säker på idag. Jag drar samma parallell till mitt skapande liv, idag håller jag på med ull, sten och glas som jag inte gjort förut.

Madelenes förebilder är de människor som verkligen gör det de vill och på det sätt de vill.
Viljestyrka, okonventionellism, nyfikenhet, kärleksfullhet och ödmjukhet.

Inspirationen finner hon vid havet, bland stenar, i poesin, ord och kärlek.
Hennes bästa hantverksminne är med morfar i hans garage, vid snickarbänken – snickrandes på något snyggt å bra. Hon gissar att hon var mellan 6-7 år då.

Om samhällets framtida syn på slöjd, konst och design säger Madelene att samhället individualiseras mer och mer för varje minut. Med detta följer en vilja att vara egen och speciell och i förlängningen av det så ligger det i linje med att använda sig av föremål, plagg och konstverk som är unika och skapade av en person. Det finns en status att använda sådana ting och en status i att göra, skapa, att kunna tillverka.
Med detta så följer också en idé om att ALLA kan och ibland kan hon bli orolig att en hel del hantverkskunnande skall försvinna.
Allt skall gå så jävla fort och ingen kommer att orka lära sig knyppla, väva, tova eller brodera så det bara blir pärlplattor och pärlsmycken kvar, tänker Madelene när hon är lite nedstämd.
När hon är lite mer uppåt så ser hon mycket ljusare på det hela och tror att det finns en många som vill lära sig en hel del och därmed så kommer samhället, människorna att se med stolthet och respekt på hantverkskunnande, traditioner och historia.

När det gäller framtiden och sitt eget hantverkande tror hon att det kommer att hända en hel del.
– Kreativitet föder kreativitet. Broderigarn föder broderier. Färg föder målningar. Ull föder nålfiltade smycken. Stenar och glas föder smycken.
Jag söker mig mer och mer utåt, jag vill att allt mitt skapande ska ta mer och mer tid
av mitt liv, säger Madelene Edlund.

I sommar säljer hon sina produkter på Slöjdarnas Hus i Vännäsby, Skeppsviks Herrgård i Skeppsvik
och via sin hemsida designmadde Länk.

 bollar_liten.jpg


Skrivet av Veronica Olofsson