Skriv ut

Krona och krans – att smycka till fest

detalj Krona och krans – att smycka till fest har funnits att se hos Västerbottens museum från 9 december fram till 25 januari. Efter det kommer utställningen att visas i Jämtland under våren. Utställningen är producerad som en vandringsutställning av Sveriges textila hemslöjdskonsulenter i samband med ett forskningsprojekt om folkliga bröllop.

Vad får man då se? Ja, även om utställningen kanske inte är så stor till ytan så innehåller den ett överflöd av dekorationsglädje. Utgångspunkten är i de svenska allmogebröllopen med dess ceremonier och traditioner, där fästegåvor, brudpällar och bröllopsdynor lyfts fram både i traditionella och modernare tolkningar. Till detta kommer influenser från andra länder och kulturer, bland annat tas muslimska seder för att förbereda bruden upp såväl som brudhättor från Kurdistan.

krona3 krona2


Föremålen som visas upp är en kombination av bröllopsföremål från andra kulturer och nytillverkad slöjd framtagen speciellt för utställningen. Ett exempel på detta är Wanja Djanaieffs nyframtagna bröllopsduk i damast där klassiska symboler för kärlek och fruktbarhet såsom ringar, hjärtan och veteax finns avbildade. Detta blandat med smådjävlar i dukvecken för att påminna om de svårigheter alla förhållanden stöter på.

krona1 Vid Västerbottens museum har utställningen kompletterats med brudklänningar ur den egna textilsamlingen. Där går det att finna såväl den svarta brudklänningen som skulle fungera som finklänning hela livet som det senare påfundet med vit brudklänning.

Är Krona och krans värd att se? Ja det tycker jag absolut, inte minst för oss som själva slöjdar och vill ha en inspirationskälla, oavsett om vi planerar ett bröllop eller inte. Alla tankar om ”less is more” har kastats åt sidan, och istället har dekorationsglädjen fått fritt spelrum. Broderier, pappersblommor, pärlor, paljetter och knappar, ju mer och glittrigare desto bättre!


Lillemor Elfgren