Tankar

Skriv ut

Kravallslöjd 2007-2017

ros640Kravallslöjd firar 10 år och lägger ner
– Vadå Kravallslöjd? Är ni sådana där som kastar gatusten och slåss med stickor?

Helt plötsligt är samtalen om både samhälle och slöjd igång. Det är där Kravallslöjd har varit. I mötet mellan görandet och samtalet som ett sätt att förändra samhället. Kravallslöjd har inte velat foga sig till normer som begränsar, utan hellre tänja på gränserna och visa att det finns alternativ. Kravallslöjd har verkat för att skapa en medvetenhet om möjligheten att påverka sin samtid och framtid genom slöjd.

 

Skriv ut

Kravallslöjd 9 år

kravallslojd
19 april, det har så gått nio år sedan portarna till Kravallslöjd slogs upp. Vi har tidigare vid årsdagarna allt eftersom Kravallslöjd blivit äldre jämfört med barns utveckling för att finna råd och förstå vad som komma skall. Perioden med "tre-års-trots" är länge sedan förbi. Vi har passerat femårsålderns harmoni, kommit till insikt om att vi inte är världens medelpunkt samt tagit oss an nya utmaningar i omvärlden.

Som oroliga vårdnadshavare, nu när det är nio lager i slöjdtårtan, vänder vi oss som goda föräldrar till 1177-Sjukvårdsupplysningens dygnet runt råd på nätet för råd om utveckling:
Efter en tid av intensiv psykisk utveckling omkring sex års ålder följer ofta en lite lugnare fas i barnets (läs Kravallslöjd) utveckling. Vi har nu gått från "En lugnare period omkring åtta år" då det inte ovanligt att barn blir lite mer inåtvända och drömmande. Inte sällan med ett ökat behov av att få vara för sig själva ibland. För barn i åttaårsåldern blir kompisar, skolan och andra aktiviteter utanför familjen (läs webben) allt viktigare..."

Nioårsåldern innebär en ny period av mognad i barnets liv. Barnet är intresserat av saker och företeelser som är ovanliga och lite märkliga. Istället för att visa sin ilska eller frustration går barnet kanske hellre undan. Många barn är mindre impulsiva i den här åldern, har större tålamod och kan vänta med att göra något till ett bättre tillfälle. Barnet blir allt bättre på att argumentera ju mer det lär sig att hantera språket.
Läs mer om utvecklingsfasen HÄR

Via Kravallslöjds grupp på facebook kan du ta del av och dela med dig av just sådana företeelser som är ovanliga och lite märkliga.

Kravallslöjd håller sig tålmodigt i bakgrunden och väntar till rätt tillfälle.

Fortsätt att uttrycka dig på sätt som lämnar avtryck och intryck
/
Kravallslöjd CREW - Veronica, Anna, Jonny och Mia.

Skriv ut

esselde – nytt e-zine om hemslöjd

esselde1

Första numret har temat hemslöjd och nationalism. esselde testar teorier, vänder och vrider på ämnen och försöker förstå vad vi egentligen pratar om när vi pratar hemslöjd och vad vi gör när vi gör hemslöjd. Redaktör för esselde är Mia Lindgren.

 

 

Skriv ut

Recension Gerillaslöjd

Gerillaslojd framsidaFrida Arnqvist Engström har länge bevakat den svenska och internationella craftivismscenen, först som nyhetsredaktör på tidningen Hemslöjd och sedan 2008 på den egna bloggen kurbits.nu. Att hon nu har gjort en bok om den aktivistiska slöjdens uppkomst och utveckling sedan tidigt 2000-tal är ett värdefullt tidsdokument som bidrar till förståelsen av företeelsens huvudfrågor och omfattning.

Skriv ut

Avtryck Festival

logga hel
Politiska intryck, samhälleliga uttryck, konstnärligt påtryck, kreativitetens uppryck! Avtryck Festival är ett engagemangstivoli och ett kluster av aktiviteter som lördagen den 30 augusti 2014 intar Skövde Kulturhus med omnejd.

 

 

 

Skriv ut

Att slöjda är att umgås.

kulturungdom slojdFör mig är slöjd och hantverk ännu ett sätt att umgås, och olika sätt att umgås är potentiella sätt att förändra. KulturUngdom arbetar vi med utgångspunkt i vad unga personer vill göra, vilka behov som finns för att kunna skapa och vara kreativ, utöva sin konstform och formulera sitt sammanhang. 

Skriv ut

Slöjd som förändringsmedel

hjartaPartipolitiska partier snackar mycket, lovar stort och snart ska vi rösta på ideologi eller enstaka frågor. Runt omkring oss ser vi rörelser som inte är bundna vid något parti men är med och påverkar och lyfter sina hjärtefrågor. Det är inte utan vikt som vi bör ställa frågan hur slöjden är och kan vara ett redskap för samhällsförändring?

Skriv ut

Krönika över 2013 och blickarna framåt

introDet är snart slutet av maj när jag skriver på det som är början till den text som egentligen skulle avsluta 2013 och vara som ett avstamp inför 2014. Nu är 2014 redan igång, och det är ett år som många av oss hoppas kan vara slutet på det som varit och en början på något nytt. Vi kallar det Supervalåret.