Återigen miljö
Sedan ett bra tag har miljöfrågan diskuterats mycket, friskt och brett. Nu arbetar både Hemslöjdsverige och många andra uttalat med Hållbar utveckling som ledstjärna. Det innebär att den som på ett eller annat sätt är inne i slöjdsvängen stöter på aktiviteter i olika recycle-teman från Do-Redo till återvinningsdesign. Och för det mesta är det samma sak. |
Petig med termerna som jag tycker om att vara vill jag ta tillfället i akt att förtydliga skillnaderna mellan återanvändning, återbruk och återvinning. Egentligen är nog användning och bruk synonymt, men används på olika sätt och får därmed lite olika innebörd.
Återanvändning: Man använder helt enkelt en produkt igen. -Du fyller på en tom petflaska och dricker ur den.
Återbruk: Man gör om en produkt till något annat. -Du kapar toppen på petflaskan och använder den som pennställ.
Återvinning: Man använder själva materialet i en produkt till att tillverka nya produkter. -Du pantar din flaska.
Åter-whatever och hållbar utveckling
Att undvika slit-och-släng är förstås bra för vår miljö. Men är återbruksslöjdande per automatik miljövänligt?
Att använda produkter flera gånger är förstås bra, likaså är det bättre att återvinna än att slänga som sopor. Nu har jag en idé om att skära ut bitar av ett däck och sy ihop till en låda, med sidor förstärkta med vinkeljärn av gamla konservbrukar. Såna där räfflade, blanka. Fin och robust kontrast med buktade sidor eftersom däcket är runt. Därför får ju botten göras av en gammal spånskiva eller liknande. Jag har en förverkad mobiltelefon med flip-lock som vore jätteläcker att använda som gångjärn. Och sen kan jag klä insidan av lådan med tyg från en tvättad ylletröja, eller kanske jeans.
Den lådan skulle nog bli ganska spännande och helt gjord av återbrukat materal. Borsett från lim till tyget och tråd till sömmar och eventuella nitar då. Men hur miljövänlig blir den?
Från däcket kommer det finnas en hel del spill kvar och frågan är om jag verkligen tar mig tillbaks ut till däckåtervinningen igen för att lämna tillbaka spillet. Och hur mycket varmvatten och diskmedel går åt för att rengöra däcket från all ingrodd smuts? För att inte tala om hur omöjligt själva lådan blir att återvinna när jag väl tröttnat på den. Var för sig kan allt material källsorteras och återvinnas men sammansatt i en latjo låda blir den en annan sak. Speciellt om elektroniken i telefonen blandas in. |
Nu inte menat att det är en dålig idé att återbruksslöjda. Tvärtom. Bara sagt att det finns för- och nackdelar med det mesta och om du verkligen vill värna om miljön och den hållbara utvecklingen så är det värt att tänka på vilka material du blandar och hur eller om de ska gå att separera igen.
Skrivet av Tobias Havaas