Skira vävar och Fantasifulla mattor.
Skira vävar och Fantasifulla mattor.
Utställningen ”Att väva skirt” visas just nu på Västerbottens museum i Umeå. 20april - 20maj. Vävarna är till stor del utförda i vitt och många har utnyttjat hålrummen för att få ljusinsläpp eller skapa skuggor på väggarna.
En väv av Annelie Paulsson-Hedström är gjord i fiskelina med fiskedrag som tyngder längst ner. När spotlighten lyser på den glittrar det och påminner om de norrländska älvarna.
En brudklänning av Gertrud Lindgren intar rummets mitt. Den är vävd av vit ull och över den svävar en krona av rot som ger en något sakral stämning. Klänningen är det enda klädesplagget på utställningen av vilket man kan dra slutsatsen att det borde finnas utrymme för fler som syr kläder av sina vävda tyger.
Elever från Edelviks folkhögskola deltar med ett flertal mindre vävar som visar att en skir väv inte behöver vara en duk eller gardin. Här är det bland annat lampor som inspirerat och luftiga vävar släpper genom lampljuset som bildar ljusspel. Det tråkiga är att inga namn står på dessa vävar utan bara att tillverkarna går på folkhögskolan.
Flera inspirerande vävar var med på utställningen och den är väl värd att gå och se. Samtidigt som utställningen ”Att väva skirt” visas utställningen ”Fantasifulla mattor” i Egilhallen på Västerbottens museum. Tolkningen av fantasifullt har utfallit olika. De flesta har passat på att utveckla sin färgställning och teknik medan ett fåtal har tagit chansen att vilt skapa och se vart skytteln bär av. Godbitarna i utställningen är bland annat en matta i varprips där varpen batikfärgats i regnbågens alla färger och ger mattan en fantasi och lekfullhet som gärna får smitta av sig bland vävare i landet. Bland mattorna var det fler alster som utmärkte sig. En vit trasmatta med björklöv tryckta på
varpen, skiftande från grönt till gult visar på att enkelhet ofta är ett vinnande koncept.
Utställningarna pågår fram till den 20 maj på Västerbottens museum i Umeå.
Skrivet av Mia Lindgren & Veronica Olofsson