Skriv ut

Använd fintrosorna!

Isabelle Halling, bild från Nolias mässprogramtidning. Använd fintrosorna! – ett förhållningssätt till inredning
med Isabelle Halling.


För två somrar sedan vikarierade jag med att jobba natt på ett gruppboende och alla som känner mig vet att jag verkligen inte är någon nattmänniska. Så vad var det då som gjorde att jag orkade hålla mig pigg, glad och vaken på nätterna? – Jo, det var ju nämligen så att programmet sicksack visades som repris på TV4 plus. Det var genom det programmet jag först kom i kontakt med Isabelle Halling.
På inspirationsmässan ”Nolia weekend” den 24-26 oktober föreläser hon om inredning.


Hennes föreläsning känns väldigt genomarbetad. Till allting som hon berättar om visar hon upp tillhörande bilder som visas på en stor vit duk längst fram i salen där hon står, verkandes helt avslappnad och faktiskt precis lika sprallig som hon är i TV-rutan. Isabelle Hallings bilder från programmet Sick-Sack.

De flesta känner nog igen Isabelle från ”Äntligen hemma” där hon medverkat i fyra år. I somras kunde vi även se henne i Sommartorpet. När hon inte är i rutan sysslar hon bland annat med butiksinredning och att hålla föreläsningar. Just nu bloggar hon även för tidningen ”Family Livning”.
Hon är uppväxt med kreativa föräldrar. Hon snickrade mycket med sin pappa medan hennes mamma arbetade som konstnär. När hon blev 19 flyttade hon till Belgien och utan någon riktig tigare utbildning inom det området, började hon arbeta som lamptillverkare.
Efter det fick hon jobb på ”Flair” som är Belgiens största tjejtidning. Där sysslade hon med att göra artiklar om både mat, inredning och mode. Men det var även i Belgien hon först började göra TV. Hon medverkade i ett inredningsprogram vid 21 års ålder. Det gick bra, men vissa såg henne som en ”helrakad invandrare” eftersom hon hade vid den tiden snaggat av sig allt hår och hennes belgiska var inte alltid helt perfekt.
Det var när hon blev 25 som hon flyttade tillbaka till Sverige igen. Då startade hon ett eget företag och fick först jobb på Sköna hem där hon hade ett slags ”gör det själv” reportage.


Isabelles inredningstips är många, men hon har några tips som jag tror alla kan ta till sig. Bland annat att man kan göra mycket själv, försök tänk bort alla måsten och regler! Det behöver inte alltid bli perfekt. Och där använder hon kravallslöjd som exempel och talar varmt om våra soffor som går att brodera på i vår monter på mässan.
Det är viktigt att ens hem ska kännas personligt, att ha ett paradis hemma kan göra en så lycklig, men det ska inte behöva kosta skjortan att inreda. Själv använder hon sig mest av secondhand-prylar och Ikea saker som hon gärna gör om så att de får ett nytt uttryck.
Alla bör även ge sitt hem tid, att sätta upp något på väggen bara för att faster Berta ska komma på besök till helgen är inget hon rekommenderar.
Hon tycker att man ska leva praktiskt och se efter vad man faktiskt behöver. Titta, rensa och röj! En gammal byrå som du inte har någon nytta av, kan göra någon annan lycklig och du kan känna en slant om du säljer den, som du sedan kan göra något riktigt roligt för.
Sedan uppmanar hon alla att faktiskt använda de saker man har hemma. Många kvinnor han några par fintrosor längst upp på hyllan i garderoben som de aldrig använder, men ändå går och väntar på att den ”rätta” dagen ska komma för dessa trosor. Samma sak är det med alla som har ”finporslin” hemma.
”Tänk dig att gå till frukostbordet en morgon och sitta och titta på samma gubbe framför dig, ungarna skriker, men ostmackan ligger på finporslinet och piffar upp hela din kommande dag.”

De kommande trenderna är enligt Isabelle Kurbits i olika tappningar, furu på ett lite oväntat sätt, ecotrenden som jag tror vi alla har lagt märke till och hantverkstrenden, där hon nämner Kravallslöjd igen och använder oss som ett föregående exempel!
Hon tycker att vi ska fortsätta använda fondväggar utan begränsningar. Ett av alla exempel hon ger är att hänga upp massvis med sockerkaksformar, galgar eller något annat man tycker är snyggt är på en vägg.
Under föreläsningen låter hon en från publiken komma och sätta upp en tapet, Bara för att visa hur enkelt det är att tapetsera själv. Hon förespråkar verkligen ”gör det själv” trenden!
Isabelle Halling.

Inget annat Tv program än sicksack har nog gett mig så mycket inspiration inom textilt skapande. Det starkaste minnet jag har är den gången de visade hur en overlock fungerar och jag var helt fascinerad. Nu syr jag på en själv och är fortfarande nästan lika exalterad. (Overlock är en symaskin som klipper tyget i kanten samtidigt som man syr så att sömmen precis kommer i kanten och kastar om trådarna. Sömmarna ser lika proffsiga ut som på ett köpt plagg.)
Men vad tyckte då Isabelle själv om programmet sicksack?
Trots fyra år med Martin och gänget i ”Äntligen hemma” så tycker hon faktiskt att sicksack är bland det roligaste hon gjort.
Just nu bor Isabelle med hennes man och barn i New York i två månader. I höst kommer vi att kunna se henne i TV-programmen ”Packat och klart” och ”Ett hål i väggen”.


Skrivet av Elenor Vincent