Skriv ut

Balders Möte 2010


litenhannamattsson
Slöjda för kök och käk!

Sedan 1995 har slöjdintresserade ungdomar mellan 15 och 25 år deltagit i sommarlägret Balders Möte - en vecka fylld av slöjd, roliga aktiviteter och nya vänner. Hemslöjdskonsulenterna i Skåne, Blekinge, Halland, Jönköping, Kronoberg och Kalmar turas om att stå värd för evenemanget som äger rum  i södra Sverige, på en ny plats varje år.


I sommar hade turen kommit till Skåne och den lilla byn Bjärnum utanför Hässleholm. Lägergården var vackert belägen vid sjön Bjärlången, som gav möjlighet till både bad och fiske. 26 ungdomar (varav fyra av oss ”äldre” deltagare hade blivit tillfrågade om vi ville bistå som sk. ungdomshandledare) och 9 handledare deltog i ett för året matinspirerat läger.


I fyra olika slöjdverkstäder tillverkades nyttiga föremål för matlagning, dukning och allt som hör husets hjärta till.
I gruppen Snickra och tälj, laga och ät!  handledde de uppfinningsrika konsulenterna Gunnar Jeppsson och Nisse Dahrén. Det tillverkades knivar, slevar, bakbord och kryddhyllor.

ekokokofeliaovik

Denna grupp stod även för två av lägerdeltagarnas luncher. Vad sägs om Grönsakswok med honungsglaserade rödbetor och focaccia eller Borsjtj (rysk rödbetssoppa) med turkisk yoghurt och surdegsbröd?

Trots nyckfulla surdegar och lite kaos i köket kan jag intyga att gruppen fixade det hela galant och att maten fick toppbetyg av samtliga lägerdeltagare.


Tjejerna i slöjdverkstaden Vävt och broderat, med de skickliga handledarna Marita Jönsson (hemslöjdskonsulent) och Emma Prins (väverska), vävde färgstarka tabletter, handdukar, grytunderlägg och bakgaller i bomull, lin, halm och pil.

forarbetevavningvavningtradtjack2Gruppen Bockat och böjt, under handledning av fenomenale hemslöjdskonsulenten Kalle Forss, arbetade i en teknik kallad trådslöjd, luffarslöjd eller trådtjack.
De böjde till fat, ljusstakar, vispar, krokar och provstickor i rasande fart. När föremålen var klara ströks de i linolja och brändes i ugnen eller över öppen eld för att få en snygg och hållbar yta.skalSlöjdarna i verkstaden Skål!, ledda av händige hemslöjdskonsulenten Mattias Broström, använde gedigna verktyg som tjäckla, skavare, skölp och spånhyvel för bearbeta trä till vackra skålar och fat.
Handledarna i träverkstäderna fällde träd i närheten av lägergården för att arbetet skulle kunna börja från grunden; först såga, sedan yxa och tälja till innan "finliret" kan börja!


hannamattssontalj 

Full aktivitet rådde även i lägergårdens kök, där de duktiga kockarna Camilla Höst och Kerstin Ydreborg (även de arbetar till vardags som konsulenter) lagade fantastiskt god mat av i stort sätt endast ekologiska råvaror.

Kvällarna fylldes med lite av varje: bad, grillning, lekar  och sagoberättande.

meta

Ungdomshandledarna ordnade en klurig tipsrunda och en annorlunda lek kallad "Slöjdklubbsflätan". Under veckan gjordes även en utflykt till Bjärnums museum och hembygdssamlingar - ett landsortsmuseum med speciella träsniderier, en unik stolsamling, skolmuseum, lantbruksmuseum och snickerimuseum. Väl värt ett besök!

För mig är Balders Möte ett andningshål i tillvaron; tid att vila, arbeta med händerna och hämta nya krafter inför höstens projekt. Trots att slöjden står i centrum är det den goda stämningen och gemenskapen som gör lägret speciellt.

balders2010

Avslutningsvis vill jag och de andra deltagarna tacka Sofia Andersson, ansvarig hemslöjdskonsulent från Skåne, med medarbetare för en härlig slöjdvecka i Bjärnum. Nu lämnar vi över stafettpinnen för arrangemanget av Balders Möte till Jönköpings län och ser fram emot slöjdsommaren 2011!

Balders Möte ägde rum 1/8 - 7/8 2010


Skrivet av:
Hanna Mattisson, deltagare och ungdomshandledare från Skåne

Foto: Sofia Andesson, hemslöjdskonsulent i Skåne