Skriv ut

Broderiseminarium i Skellefteå

broderi Vid Nordanåområdet i Skellefteå hölls under föregående helg ett broderiseminarium där det bjöds på föreläsningar, workshops och möten mellan andra broderiintresserade. Bakom arrangemanget stod Kultur Skellefteå och konsulentverksamheten Västerbottens läns hemslöjdsförening.

De dryga 30-talet besökare samlades under fredag eftermiddag för att lyssna till brodösen Elsa Agelii. Hon börjar sin föreläsning med att visa och berätta om några böcker, ”Läs inte den här” säger hon och håller upp Naomi Kleins No Logo, den blir man bara arg av, och läs inte den här heller, den blir man också arg av och hon håller upp ännu en bok, men läs den här och ett leende sprider sig över hela ansiktet. Växlande mellan skämt, ilska och glädje fortsätter så föreläsningen.

Agelii berättar med inlevelse om det vackra land hon fått stipendie för att åka till - Indien. Hon berättar om de fantastiska människorna, om ljuset om värmen, om hennes fascination över de kvinnor som med stolthet i kroppen bär vatten på huvudet. Det lyser om Agelii och glädjen smittar av sig på publiken som kommer med små dova skratt emellan åt. Ilskan gör sig dock synlig när hon tar ordet Coca-cola i sin mun, det multinationella företag som etablerat sig i landet och som trots den brist på vatten som råder, dagligen gör av med 1,5 miljoner liter vatten för att producera coca-cola och som sedan skapar ett beroende hos befolkningen.

{yoogallery src=[/images/stories/artiklar/008oktober/vecka42/artikel3/slide/] width=[80] height=[70] title=[Broderiseminarium i Skellefteå]}
Klicka på bilderna för att se dem i större format.


Mitt i allt stannar hon upp och påpekar ”Ja just ja.. det skulle vara ett broderiseminarium det här..” och visar sedan några broderier från vistelsen i Indien. Publiken skrattar igen, men jag tror ingen tänkt tanken själv. Hennes engagemang både räcker och blir över. Det projekt som gjorde att hon åkte tillbaka till Indien var ett samarbete mellan socialarbetare och en grupp kvinnor som försökte få en inkomst. Tanken var att de skulle brodera kuddar men Agelii ville vara med i leken, ”världen har redan så mycket kuddar” menade hon och föreslog istället att de skulle brodera självporträtt, och så blev det!

Elsa Agelii


Fredagen fortsatte sedan med workshops, deltagarna hade sedan tidigare valt mellan teman som ytor, struktur och karaktär, berättande med temat samiska gudinnor, Anundsjösöm på både nytt och traditionellt vis samt kartor ett sätt att förstå världen. Handledare för de olika grupperna var Britt-Lis Lindqvist, Britta Marakatt-Labba, Ulrika Bos-Kertu och Jennie McMillen. Även lördagen bestod av workshops och en föreläsning om Samisk mytologi i bildkonsten med Britta Marakatt-Labba, samt en visning av broderiutställningen ”nail it”.

Nail it visas för övrigt fram till den 19 oktober på Skellefteå Konsthall. Passa på!

Anna Palm