Skriv ut

Do It Yourself-festival!

intro
Slöjdiga workshops, eldshow och zombies…

Sörmlands museums projekt Do It Yourself drar sig inte för att involvera slöjd och byggnadsvård i de mest oväntade sammanhang. Nu på en höstlovsfestival, 1-3 november, på ungkulturhuset Perrongen i Katrineholm. Temat är Kretslopp, och visst kan man slöjda en zombie!?

Projektet Do It Yourself drog igång 2009 som ett samarbete mellan Sörmlands museum och Hemslöjdsföreningen Sörmland. Syftet var att få ungdomar mer intresserade av slöjd, byggnadsvård, ekologiskt tänk och hållbar utveckling. En viktig poäng är också att traditionella tekniker ska möta ett modernt samhälle och på så vis bli aktuella idag.

Då projektet blev en otrolig succé har verksamheten levt vidare och är nu inne på sitt fjärde år.
Ett brandsäkrat magasin, tre läger, tre utställningar, ett femtiotal workshops, ett växthus och
några festivaler senare… är det nu dags för DIY-festival 2013!

eskilstuna 012
1-3 november smäller det på ungkulturhuset Perrongen i Katrineholm. Fläta en korg, gör lyktor i plåtåterbruk, virka och brodera. Föreläsningar om odling och vad som händer efter kapitalismen. Zombiewalk. Vårt egenhändiga växthus invigs med en eldshow!


Ingen stans att bo? Begränsat antal sovplatser finns att förboka på Perrongen.
Här hittar du festivalprogram, bokar boende och mycket mer: Sörmlandsmuseum

korgProjektledare för Do It Yourself är Anny Liivamäe, Hemslöjdskonsulent för barn och unga på Sörmlands museum. Del ett av projektet, uppstartsåret, går under namnet Hantverksaktivism. Del två, med mer fokus på hårdslöjd och byggnadsvård, har namnet Unga bygger grönt. Utställningarna vi producerat tillsammans med ungdomar går under namnet Handkraft. Detta är den andra DIY-festivalen som anordnas inom ramen för projektet. 2012 arrangerades en festival i allaktivitetshuset Magasinet i Nyköping.
I somras gästade Unga bygger grönt Kravallslöjds blogg om växthusbygget, Läs om tillkomsten av växthuset som kommer invigas under festivalen HÄR

Årets festival arrangeras av Sörmlands museums projekt Unga bygger grönt och Ungkulturhuset Perrongen i samarbete med ung kultur och fritid i Katrineholms kommun.

Skrivet av:
Anny Liivamäe

Länshemslöjdskonsulent, barn och unga
Sörmlands museum
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.