Skriv ut

Do it Yourself som icke-formellt lärande

att valja ratt foto stefan tellUnder Kulturrådets Barnkulturkonferens i Umeå presenterade Kravallslöjd sig och satt med i panelsamtal med utgångspunkt i Do it Yourself som en strategi för icke-formellt lärande.

 

 

 

no foto andreas nilsson pressbild25 föredragshållare, 16 programpunkter och
8 workshops - Tvådagarskonferensen "Att välja
rätt är stort, att välja fritt är större?" lockade över 170 deltagare från hela landet.

Beslutsfattare inom kulturområdet, pedagoger och kulturskapare samlades på den för konferensen abonnerade NorrlandsOperan i Umeå. Här diskuterades hur barns och ungas kulturliv ser ut i dag. Vem väljer, vem skapar – och vem hamnar utanför?

Do it Yourself som en strategi för icke-formellt lärande
panel
Från vänster: Veronica Olofsson, Kravallslöjd. Ida Östensson, grundare av Crossing Boarders. Daniel Diaz, graffitikonstnär och Erik Hannerz fil dr i sociologi Uppsala universitet.


Följ med och lyssna på föredraget av Erik Hannerz om subkulturellt meningsskapande. Presentationer av Veronica Olofsson om Kravallslöjd (0.30.00 in), Daniel Diaz om graffitikonsten (0.38.35 in) och Ida Östensson om bl.a. Crossing Boarders (0.49.00 in)
.
Därefter leder Erik Hannerz ett panelsamtal, med ovan nämnda, där Do it Yourself som en strategi för icke-formellt lärande står i fokus. Samtalet rör sig kring hur barn och ungas eget skapande och egna subkulturer ser ut samt hur strategiskt arbete med barnkultur kan genomföras (0.59.08 in). Ljudet är inspelat av Norrlandsoperan. Observera att du kan behöva höja volymen på din högtalare.
Lyssna
HÄR

 
bolla-logoPå Statens Kulturråds sida Bolla kan du förutom lyssna på tolv av programpunkterna även läsa intervjuer och se intervjuklipp med några av föredragshållarna däribland: Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth om barns rätt till kultur. Veronica Olofsson om Kravallslöjd. Johan Söderman, biträdande professor i musikpedagogik, om hiphop som frigörande pedagogik.


kulturministern veronica 620 fot ida renstrom johan

 

 


Konferensen arrangerades 3-4 april 2014 av Kulturrådet i samarbete med Barnkulturcentra i Sverige. Lokala samarbetspartners är Kulturcentrum för barn och unga samt Idéan/Umeå kommun och Kulturpedagogiskt centrum/Skellefteå kommun.