Skriv ut

estRAD-slöjd.

renfors14 Estetlärarna på högstadieskola skakade om koncepten.

Den 26 augusti, någon vecka efter skolstart, kunde man ana
att allt inte var som vanligt när eleverna anlände till sin skola.

 

 

Renforsskolans estetlärare bjöd in till en heldag i slöjdens tecken och repslagning, Kravallslöjd och slöjdföreläsningar ersatte den traditionella undervisningen.


Kravallslöjd höll workshopen Slöjda med Ord och eleverna fick genom Broderisoffa och textiltryck möjligheten att reflektera över vad ord har för betydelse. Med stämplar och schabloner levde de ut sin kreativitet och förde fram sitt budskap disktrasor.

renfors3 renfors11
renfors12 renfors5


Broderisoffan som är ett av Kravallslöjds återkommande koncept och består av en tygsoffa som
eleverna fritt fick broderiklottra på. Med nål och tråd lämnades hälsningar, hemligheter och uppmaningar.
Kravallslöjd som gärna ser att slöjd är en del av vardagen även i skolorna överlämnade den påbörjade soffan och en materialkorg så att eleverna även kommande dagar kan fortsätta med kreativa utfall.

renfors1 renfors15
renfors2
renfors13

renfors16

En del kan säkert tänka att eleverna missar undervisning när svenska, mattematik och biologi utgår en sådan här dag. Oroas icke, slöjd är en utomordentlig väg att på ett tvärvetenskapligt sätt få in ämnen som matte, svenska och kemi samt att låta eleverna växa som individer genom det egna lyckandet och förståelsen över ämnens praktiska bruk.

Att låta slöjden och skapandet ta plats på detta sätt som Renforsskolan gjort, när antalet estettimmar dras ned, är något som är ganska unikt bland skolor idag. Vi hoppas att fler skolor landet över inspireras och ger eleverna möjlighet att utvecklas som individer genom slöjd.

 

estRAD-slöjd ägde rum för eleverna på
Renforsskolan i Vindeln, Västerbotten den 26 augusti 2009.
Veronica Olofsson