Feministiskt byggläger
Under en helg i juni 2014 arrangerades ett läger där ca 45 kvinnor och transpersoner tillsammans byggde början på en feministisk utopi. Under fyra stekande heta dygn täljde, timrade, sågade, snickrade, kapade, skrattade, badade och åt vi, på en gård i Västerbotten. Vi vill med denna text inspirera er att skapa mötesplatser och sammanhang där vi praktiskt och konkret skapar och lär av varandra.
Idén föddes under 2013 då en av dem som kom att bli arrangörer, fick höra talas om ett byggläger i Danmark och ville göra något liknande. Utifrån ett informellt kontaktnät bildades en arrangörsgrupp och vi började vår planering i slutet av februari 2014. Vi visste redan då att vi ville att det skulle vara ett feministiskt läger. Exakt vad det skulle komma att innebära växte fram under planeringen, men att göra lägret kvinno- och trans* separatistiskt var en del. Fokus låg kontinuerligt på skapande av en feministisk praktik snarare än ett teoretiserande av feminismen. Ett av de sätt som vi gjorde lägret feministiskt på var genom att fokusera på delaktighet, vi ville att alla deltagare skulle känna sig delaktiga och att alla lärde sig av varandra, snarare än att det fanns en tydlig hierarki mellan vilka som lärde ut och vilka som lärde sig. Det var också viktigt för oss i arrangörsgruppen att dela på ansvar, vi organiserade oss i små undergrupper med olika ansvarsområden, men träffades en gång i veckan i storgrupp där vi gick igenom vad som var på tapeten.
För att undvika att det blev ett läger där de flesta kände varandra valde vi att gå ut med information två veckor innan anmälan öppnade. Vi gjorde detta via mass-sms, email, affischer och facebook. Vår tanke var att möjliggöra för en bredare krets att kunna delta, då det var först till kvarn på de trettio platser som lägret hade.
En strategi under lägret var att använda oss av basgrupper. Vi delade in oss i grupper, med ca 8 personer i varje, och denna grupp följdes sedan åt under hela lägret. Förhoppningen var att grupperna kunde bidra till att alla kommer in i en social gemenskap. Schemat var också lagt sådant att alla grupper fick pröva på allting. Många uppskattade att de fick prova på tekniker och metoder de annars inte skulle valt att testa. Alla deltagare förväntades även ta ansvar för en del av matlagningen, genom att anmäla sig till ett mat-pass, detta var medvetet feministiskt från vår sida då vi inte ville återskapa strukturer av att vissa personer skulle stå i köket och laga mat till andra, medan vissa byggde. Att delta på lägret var gratis, och de som hade möjlighet uppmanades att bidra med en självkostnadsavgift för mat på 300kr för hela helgen. Resor ordnade deltagarna med själv. Vi finansierade lägret genom att samarbeta med ett studieförbund och genom dem söka pengar från andra organisationer. Hela lägret var nyktert och drogfritt, detta för att skapa en så solidarisk och trygg miljö för så många som möjligt. Vi prioriterade de deltagare som kunde vara med på hela lägret för att skapa en gemenskap och stark gruppkänsla.
Till nästa år vill vi bättra på inkluderandet av transpersoner och öka tillgängligheten. Att vara medskapare av detta läger var något som alla i arrangörsgruppen har uppskattat mycket och vi ser fram emot att nästa år igen skapa ett nytt fantastiskt minne för livet!
Skrivet av
Anna Wibron
Robin Nilsson
Sofie Schellenberg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.