Skriv ut

Hållbar modevisning

POLARN O. PYRET. Lokala eldsjälar var inbjudna till Nolia Livsstil under temat Kläder i förvandling i en miljö och värld av förändring. Resultatet blev en hållbar modevisning.

Bänkarna vid scenen fylldes snabbt när det närmade sig det utgivna klockslaget. En av Naturskyddsföreningens ideellt arbetande tog till orda för att välkomna och presentera projektet. Samma person agerade sedan kommentator under visningen genom att beskriva vad som visades och vem som tillverkat kläderna eller varifrån de kom.

Secondhand shorts huvtröja sydd av secondhand tyg av Sidi Fjellström. Rutiga byxorna i secondhand tyg av Bella Andersson. T-shirten är ekologiskt framställd och kommer från Carlings. Hawaiiskjortan av Sidi Fjellström.


Ett antal textillärarstudenter stod i samarbete med Naturskyddsföreningen bakom modevisningen som visade olika möjligheter att klä sig mer miljövänligt. Ekologiska kläder från butiker i Umeå och second hand kläder samsades på scen tillsammans med kreationer som studenterna designat och sytt själva av gamla tyger och plagg.
En långärmad tröja förvandlades till sjöfarts t-shirt, en sjal blev en klänning och ett par svarta steppskor sprejades gula och matchades med en halsduk från second hand. Kameror blixtrade från alla håll under visningen och jag tror att fler än jag blev sugna på ett vinterdopp när en knallgul stickad vinterbaddräkt plötsligt dök upp som en färgklick på scen.

Virkad vinterbaddräkt av secondhand garn. Skjorta av sidentyg från 50-talet designat av Bella Andersson, boots och mössa köpta secondhand. Shorts och hårband sydda av secondhand tyg av Elin Alm. Blusen är secondhand från Myrorna. Stickade byxor i akrylgarn av Bella Andersson. Skjortan är ekologisk och kommer från JC.
Ekomodeinspiration.

För information om textilproduktion och miljöråd besök Naturskyddsföreningens hemsida.

Modevisningen ägde rum den 8 november på mässan Nolia Livsstil i Umeå.

Anna Palm