Skriv ut

Klädbibliotek öppnar i Umeå

kldbibliotek_380x240
Den 7 juli 2010 öppnar Umeå Klädbibliotek i Hamnmagasinet. Med lånekort kan du tillfälligt uppgradera garderoben och kanske också verktygslådan och sportutrustningen.

— Idén har provats på olika ställen, men det har inte funnits en permanent verksamhet, säger
Ida Östensson, som beskriver klädbiblioteket som
"ett Spotify fast med kläder — utan reklam".


En av de andra idébärarna, Trond Sjöström, menar att klädbiblioteket träffar olika aktuella fenomen, som lokal design, återbruk, finanskris och inte minst — personligt uttryck.
— Det blir lätt att utforska skönhet och prova en ny stil för speciella tillfällen, som en begravning eller en fest.                                                            (textkälla: umeafashionwknd.se)

stodfest
Lånekort ingår i ett medlemskap för 50 kronor och lånetiden varierar för olika plagg. Utbudet kan också komma att omfatta accessoarer, sportutrustning och verktyg.
Utbudet kan komma att variera med årstid och efterfrågan. En Facebook-grupp och samarbete med både Röda korset och Emmaus har gjort att människor i alla åldrar skänkt kläder till Umeå Klädbibliotek. Man hoppas på ännu fler bidrag vid den Stödfest som ordnas på en av båtarna vid kajen i Umeå, fredag den 11 juni.
— Inträdesbiljett är ett klädesplagg + 20kr.
I gengäld kan man vinna ett pris för häftigaste plagg.


Hela idén går ut på att starta ett bibliotek för kläder. Klädutbudet ska vara av hög kvalité och passa alla målgrupper, gammal som ung. Det ska vara billigt att skaffa lånekort, lättillgängligt och alla ska känna sig välkomna. Klädbiblioteket ska också erbjuda möjligheter att utveckla/pimpa sina egna och/eller bibliotekets redan befintliga plagg, samt informera om rättvisemärkta, eko och fairtrade – kläder.


Klädbiblioteket har tre huvudsyftenbild11
1. Tänka ekologiskt och hållbart: klädbiblioteket ska erbjuda ett alternativ som gör det möjligt att stoppa masskonsumtionen av kläder. Här kommer även återbrukstanken in, att ta gamla avlagda kläder och krama ur dem befintligt men bortglömt värde: genom pimpning och uppfräschning kan gammalt bli som nytt.

2. Tänka på värdighet: Alla människor gillar att känna sig fina, gammal, ung, fattig som rik. Klädbiblioteket ska göra det möjligt för vem som helst att känna sig fin och nöjd över kläderna hon eller han bär. Oavsett bakgrund eller inkomst.

3. Tänka kreativt: Klädbiblioteket ska erbjuda alla möjligheten att skapa, designa och uttrycka sin personlighet genom kläder.
svt-playPå SVT Play kan du se ett inslag om Klädbiblioteket.
Klicka HÄR

Text och information från umeafashionwknd.se och Umeåkladbibliotek

Liknande verksamhet:
Idén med klädlån har genomförts på flera håll tidigare, bland annat på Kulturhuset i Stockholm.
I samband med Stockholm Fashion Week i februari 2010 testades konceptet Lånegarderoben.
Till hösten ryktas det om att Lånegarderoben slår upp portarna i ny lokal på Svandammsvägen 10 i Midsommarkransen, Stockholm.

Veronica Olofsson

Joomlas felsökningskonsoll

Session

Profilinformation

Minnesanvändning

Databasfrågor