Skriv ut

Kravallslöjd på invigningen av Humlan i Arvidsjaur

introHumlan i Arvidsjaur är nu invigd, en kreativ aktivitets- och mötesplats för unga människor och Kravallslöjd var på plats. Humlan är Sverigeunik då personal från olika förvaltningar i kommunen samarbetat och integrerat kulturskola i en kreativ mötesplats där ungdomarna i Arvidsjaurs kommun kommer med idéerna.

 

 

KEN 6286 Foto Kent NorbergUnder lördagen den 22 augusti var det invigning för Humlan och innan dörrarna öppnades hölls dansuppvisning av Exiled Dance Crew från Luleå, som även kommer att hålla breakdance kurs under hösten. Tal hölls av barn- och ungdomskulturchefen Camilla Freedman, kultur- och fritidschef Kristina Grubbström och ungdomarna Alexandra Möller och Ola Karlsson som alla berättade om arbetet med Humlan.

 

2

Till projektet har drygt 20 ungdomar agerade bollplank för att hitta den bästa blandningen av kreativitet. När bandet klippts av Kommunalrådet Lotta Åman bjöds det in till öppet hus, som bland annat innehöll musik, kreativitet, fika och slöjd. Kravallslöjd fanns på plats via Lina Jatko för att inspirera och intressera Arvidsjaursbona genom jumbostickning för slöjd. Evenemanget besöktes av både nybörjare och erfarna stickare under dagen där Kravallslöjd visade att slöjd inkluderar alla från barn till vuxen oavsett funktionsuppsättning. Besökarna hade aldrig känt på eller sett sådana stora stickor och nyfikenheten på både Kravallslöjd och av stickorna var stor. Lina visade hur jumbostickningen kan vara en samarbetsövning då vuxna gav en extra hand till de stora stickorna till de mindre barnen. Att vara blind eller rullstolsburen har ingen större betydelse för slöjden är anpassningsbar till en personlig nivå.

3För att visa uppskattning till de ungdomar som har varit med och samlat in ungdomars åsikter och tagit fram ett program anordnades en övernattning på Humlan. Även Kravallslöjds utsände fick chans att stanna över natten. På kvällen var det pizza och snacks. Ungdomarna var med i en workshop i hur de kan göra elektronisk musik utan instrument, via dator.
Efter frukosten på söndagsmorgon höll Lina Jatko Kravallslöjd workshop i att utsmycka en fåtölj för de ungdomar som sovit över. Ungdomarna utsmyckade fåtöljen med garn och knappar och nästa gång ungdomarna träffas fortsätter konstverket att ta form. Planen är att fåtöljen ska vara fulltbroderad till jul.

KEN 6423
Arvidsjaurs kommuns hemsida kan du läsa mer om invigningen som hölls den 22 augusti 2014.


Skrivet av

Lina Jatko
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.