Skriv ut

Linda Lundström - UT & INställningar

introMin grundidé var att utifrån naturen tillverka huvudbonader. Jag började mitt projekt med att vara ute i naturen. Jag gick i skogen och skissade och fotograferade. Funderade på vad jag tyckte om skogen, vad som är så speciellt med den, känslan jag får av att befinna mig där. Vilka former och texturer som inspirerade jag ville illustrera i garn. lindalundstromJag heter Linda Lundström. Jag fyllde 22 år det här året och utbildar mig till attributmakare under Luleå Tekniska Universitet.  Jag har stor passion för hantverk och prövar mig gärna fram med alla möjliga och omöjliga material för att uttrycka mig. 
Humor är något jag gärna använder mig av i det jag gör. Jag läste i en bok att bästa sättet att berätta en sorglig historia är med humor. Jag tyckte det lät så fint, och det är vad jag vill göra, berätta en historia. Vara den sorglig, eller glad, rolig eller monoton historier är någonting jag fascineras av gång på gång. 

IMG_4308Hjortron- och Mossa-mössan är ett skolprojekt där jag gjorde mössor med inspiration från naturen, framförallt den svenska skogen.
Hjortron är för mig sannerligen norrlandsguld. Förra året plockade jag hjortron för första gången (som jag kan minnas, jag har säkert plockat med mormor eller mamma då jag var liten men har inget minne av det nu) och det var en nästan andlig upplevelse, eller en resa i tid. Lukten på en myr är så djup och jordig. Klar luft, inga ljud från folk, städer eller fordon. Naturen ligger verkligen nära inpå, du kan inte gå 10 meter och hamna på en väg eller i ett bostadsområde, det är bara mer skog. Det är som poetiskt. Väldigt fint och skönt på dagtid. På kvällstid kan jag bara föreställa mig hur skräckslagen jag skulle vara. Men då vi var ute var det dag och sol. Säkert mygg också, fast mitt minne väljer att utesluta den detaljen, eller så var det inga mygg den dagen. Vi klampade runt där i våra stövlar. Sankmark, stegen hålls tillbaka av den där sega sugande känslan. Det var ett dåligt år sa mamma. Vi plockade totalt kanske 2 liter. Jag är inte insatt i om det är mycket, litet eller mittemellan. Men jag var nöjd. Just att det var svårt att plocka dem, gjorde det så speciellt då man faktiskt fann dem. Som att hitta guld.


IMG_4254Nu ser jag mina kreationer som en sorts hyllning till naturen. Jag hoppas kanske på att fler ska upptäcka den och dess under. Jag har fortsatt gå i skogen ibland. Jag försöker använda den känslan jag får i mina kreationer. Jag planerar och skissar för tillfället på ett arbete som i slutskedet förhoppningsvis blir en tavla. Skogen, och särskilt trädkojor kommer figurera i den.
Ett utforskande.


Små hus för barn

Barrskog

Kottar

Småkryp

Fågelliv

Lövverkposter