Mia Lindgren - UT & INställningar
Kondomryan kan underlätta konversationer vid stela middagar och är vacker i skenet av stearinljus.
-Jag attraheras av äckligheten i kondomerna, säger Mia Lindgren. De är kletiga att arbeta med och när det blir 60 stycken utrullade kondomer på en liten yta så doftar det också ganska mycket.
Den första kondomryan tillkom som ett experiment i en vävsal på folkhögskolan i Forsa. Där hade Mia Lindgren just avslutat en en kvadratmeter stor ryamatta, men fortfarande fanns det varp kvar. Med sponsring från en klasskamrats mor som jobbade på ungdomsmottagning kom hon över en ansenlig mängd utgångna kondomer. Utrustad med en rulle toalettpapper på vävpallen knöt hon fast kondomerna med ryaknut i varpen, torkade sig om händerna och lade in några inslag vitt ullgarn som bottenväv. Resultatet blev en 40x40 cm stor väv i färgerna hud, ljusrosa och ljusgrön. Efter att den ställts ut på vävstudenternas slututställning och deltagit i både tidning och tv förflyttades den till Mia mammas hus i Värmland.
- Jag hade en tanke om att väva kondomryor till ungdomsmottagningar, men var först tvungen att se hur länge kondomer håller utan att torka sönder. Därför fick min mamma ha ryan hängande på väggen. Om någon undrar så blir de rätt knastriga och gula efter ca 2,5 år...
Till Västerbottens läns hemslöjdsförening 100-årsjubileum var Kravallslöjd inbjudna att ställa ut och ansåg att kondomryan representerade flera av Kravallslöjds ståndpunkter: återbruk, väcka samtal och gediget hantverk. Mia vävde upp en ny rya, denna gång enfärgad, med materialstöd från RFSU i Västerbotten, och ryan ställdes ut först på Västerbottens museum i Umeå och sedan på Skellefteå museum.
- Det kändes hedrande att få delta på en jubileumsutställning där representativ slöjd från 100 år skulle ställas ut. Jag tycker att det var modigt gjort av de utställningsansvariga att ta med en produkt som bara har en livstid på 2,5 år.
2010 var ryan utställd på försäljningsutställningen IN- och UT-ställningar i Vännäs som Kravallslöjd arrangerade.
Mia Lindgren bor i Skövde och arbetar som hemslöjdskonsulent i Västra Götaland. Hon är också skribent och en av grundarna till Kravallslöjd.