Skriv ut

Miljöbra kläder och accessoarer

Miljövänliga veckan i Varberg

Under miljövänliga veckan i Varberg arrangerades det tisdagen den 2:a oktober en klädsvining av Miljöbra kläder och accessoarer på stadshuset. Med miljöbra menade man kläder gjorda av ekologiskt odlade bomullsfibrer och en rättvis handel. Arrangörerna var Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och Agenda21.

 

Något håller på att hända” med de orden inleddes kvällen.
Och visst gör det! Artiklar i tidningarna om miljöfarliga kemikalier i textilier som säljs runt om i butiker i Sverige. Kemikalier som man hittar i vattnet på reningsverken.
Utställningar, föreläsningar och för att åter nämna Stockholm fashion week våren 2007 då det stora heta samtalsämnet var organic clothes eller som vi i Sverige säger –ekologiska kläder.
Nu har även de stora klädföretagen hakat på och på klädvisningen i Varberg kunde man se kläder i ekologisk bomull från kedjor som Kapphal och JC. Men även kläder från mindre märken/butiker som
Världsbutiken, Spirit of Maya och Idélådan.
Snygga Jeans, toppar, tunikor, klänningar you name it! Med snygga väskor från Idélådan som gör sina produkter av gamla reklamskyltar och smycken från Världsbutiken bara lyste det ekologiskt om modellerna.

 

 101_0165.JPG 101_0184.JPG 

101_0168.JPG

Shopping är 2000-talets stora nöje. Att försöka få människor att sluta shoppa är inte lösningen på dagens slit och släng samhälle. Så varför inte ge det ett alternativ. Det finns det nu. Visa dina åsikter genom var och hur du shoppar. Svensk Handel tror att shoppingen kommer bli mindre men mer medveten där bra fibrer och att kläderna sitter bra är det viktiga.

Genom att handla ekologiskt gör du inte bara naturen och människorna som arbetar med att producera textilen en tjänst, utan också dig själv. Din hud består av små celler som tar upp kemikalierna från kläderna.  Idag är hälften av våra kläder gjorda av bomull. Genomsnitts Svensken handlar idag 24kg kläder och textilier per person och år.
Bomullen som odlas är genmodifierad, konstbevattnad och innehåller stora mängder kemikalier. För att producera 1kg bomull krävs det 350kg vatten och 1kg kemikalier.
Knappt 1% av bomullsodlingen är ekologisk.
Alltså: Om varje Svensk handlar 24kg bomull per år orsakar varje Svensk 24kg kemikalieutsläpp någonstans på södra delen av jordklotet.
Tar man det gånger 9 000 000 (Nio miljoner =Sveriges befolkning) orsakar bara Sveriges befolkning 216 000 000kg (tvåhundrasextonmiljoner kilo) kemikalieutsläpp varje år i ett annat land. En otrolig men sann summa…
Så jag uppmanar, Gör ett val!  

Vill du läsa mer?
Gå in på Naturskyddsföreningens hemsida: Länk

 


Lilla Miljömärkningsguiden

Nivå A :Miljömärken som har krav både på beredningen av textilråvaran i fabriken och krav på att ekologisk/återvunnen råvara används.

 logo-bmvgr50.gif  logo-svanen.jpg  logo-blomman.jpg  logo-eko-logo.jpg  logo-demeter.jpg

Bra Miljöval -bra beredning, bra fibrer.
Svenska Naturskydds-
föreningens
miljömärkning

Svanen är en nordisk
statlig miljömärkning

EU-blomman -organic.
är Svanens
motsvarighet i Europa

Eko -sustainable
textil
Demeter
ideell konsumentförening
som kontrollerar och auktoriserar växtodling

Nivå B: Miljömärkningar som har krav på beredningen av textilråvaran i fabriken eller certifieringar som visar att råvaran är ekologiskt odlad.
 logo-bmvgr50.gif  logo-blomman.jpg  
Bra miljöval -bra beredning
 Eu -blomman
 


Inte miljömärken:

 logo-fairtrade.jpg  logo-okotexeng.jpg
 

Fairtrade - innebär bland
annat att bönderna
som har odlat bomullen
har fått schysst betalt.
De allra giftigaste
bekämpningsmedlen har
inte använts.

 

Öko tex - är en hälsomärkning
för slutanvändaren. Tillverkaren
låter utföra laboratoriekontroller
på den färdiga textilen för att
säkerställa att den är fri från
kemikalier som vid direkt
kontakt är farliga för människan.

 

 

Lilla Miljömärkningsguiden är hämtad från Naturskyddsföreningens textilmärknings guide. Länk

 


Skrivet av Hillevi Svensson