Skriv ut

Mötesplats Hemslöjd 2007

 

orleans_express_upper_r_.pngorleans_express_upper_l_.png

Mötesplats Hemslöjd 2007

 

Helgen 10 -13 maj hölls Mötesplats Hemslöjd 2007 i Stockholm.
Det var Nämnden för Hemslöjdsfrågor, NFH, och Sveriges Hemslöjdsföreningars Riksförbund, SHR, som hade bjudit in till fyra dagar med gemensamma nämnaren hemslöjd.
Det var hemslöjdskonsulenter, personer från hemslöjdsföreningar,
Sätergläntans elever, HV skolas elever m.fl.
som deltog under dagarna.

 

 

 


Torsdagen inleddes med att det statliga Rådet för arkitektur, form och design presenterade rapporten "Hemslöjden inspirerar - samtal och tankar om tradition och förnyelse inom hemslöjden."
En mycket intressant skrift som bland annat innehåller intervju med Unga Slöjdares ordförande tillika Kravallslöjds f.d. bloggare Hanna Haggren. Rapporten går att ladda ner som pdf. Länk Rekommenderas varmt.


På Nordiska museet invigdes årets upplaga av sommarslöjd och utställningen går i år i spetsens tecken. 2006 års slöjdstipendium gick till knypplerskan Kerstin Höglund från Hudiksvall. Som stipendiat får man tillgång till att studera föremål ur Nordiska museets samlingar för att hämta kunskap och inspiration till sitt slöjdande. Kerstin Höglund är nu huvudutställare i utställningen om spets och tillsammans med ett flertal andra slöjdare bjuder hon på en utställning full av spets i olika nytänkande former. Nordiska museets styresman Christina Mattson hälsade välkommen och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth invigde utställningen.

 

Fredagen tillbringades på Diselverkstaden i Sickla där det under förmiddagen var fyra föreläsningar av Ulrika Knutsson (författare och kulturjournalist), Gunnar Almevik (doktorand vid institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet), Agneta Stark (rektor för högskolan i Dalarna) och Katti Hofflin (chef för Rum för barn på Kulturhuset i Stockholm och tidigare programledare för barn- och ungdomsprogram i radio och tv). På eftermiddagen var det tre panelsamtal: Hemslöjden – en barn och ungdomsorganisation?, Slöjd som näring – vad är det? och Slöjdens kunskaper – i framtiden? som handlade om att det inte är för sent att ”rädda” kulturarvet. Det finns kanske delar som är svåra att tillvarata, även delar som är omöjliga men i helheten är det inte det eftersom vi lever och skapar nya kulturarv. Kulturarvet är en pågående process. Att vi har samlingar och arkiv ger en möjlighet att fördjupa sig och studera en teknik samtidigt som vi många gånger inte får ta del av samlingarna. Att se och röra ger så mycket mer än att studera en bild från Nordiska museets arkiv. Något i den stilen gick samtalet i det panelsamtalet.

 

På lördagen var SHR, Sveriges Hemslöjdsföreningars Riksförbund, årsstämma som pågick i fem timmar. På kvällen var det middag som belöning för dem som hade överlevt årsstämman.
Under söndagen var det möten för hemslöjdskonsulenter, hemslöjdsföreningarnas ordförande och hemslöjdsbutikscheferna och för resten av deltagarna visades Nordiska museets utställning Folkkonst.

 

 

 

 

orleans_express_lower_l_.png

orleans_express_lower_r_.png

 

 

 

Skrivet av Mia Lindgren & Hillevi Svensson.