Skriv ut

Nolia Livsstil -en hållbar mässa för alla.

 

 

Anna Palm för Kravallslöjd prövar mässans aktiviteter. Tänk dig en traditionell mässa och lägg till en med en stor nypa oväntade aktiviteter.
Ekologiskt, närproducerat, rättvisemärkt, återbrukat och hållbart var ledorden när Nolia slog upp portarna till Nolia Livsstil den 8 november i Umeå.


Levande bibliotek
I mässhallen kunde man låna en fördom. Röda korsets interaktiva aktivitet där man kunde låna en präst, transvestit, synskadad, same eller en rörelsehindrad och genom samtal ställa sina fördomar på prov.

Återbruksworkshop
var en annan inspirerande aktivitet. En grupp inom Röda Korset träffas och gör nytt av gammalt. Under mässan visar de hur enkelt det är att förvandla uttjänta ting till nya användbara föremål.

Återbruksworkshop En broderad tavla har fått nytt liv i form av en väska.


Jag klär mig billigt men hållbart!
Secondhandkläder från Röda Korsets Kupor visades upp för försäljning genom att volontärer gick runt som levande skyltdockor bland mässbesökarna.

Ingela den levande skyltdockan. Julia den levande skyltdockan. Ulla den levande skyltdockan.

 


3 x Värme
Nolia Livsstil hade bjudit in tre inredare som verkar i Umeåregionen att tävla i hållbar inredning, 3xVärme. Varje inredare fick tillgång till 9,5kvm och uppdraget var att inreda ytan på temat VÄRME med second hand, vintage, återbrukat, ekologiskt, miljömärkt och rättvist producerad inredning.
Mässbesökarna var domarna och fick under dagen rösta mellan David Sandström, Mirjana Amovic och Linnéa Therese Dimitrious inredningsbidrag.

David Sandström i sin tävlingsmonter. David Sandströms tävlingsmonter. David Sandström i sin tävlingsmonter.
David Sandström, färg och formgivare. Här tillsammans med Mikael Jonasson i designprojektet Amook. Grunden i montern är uppbyggd utifrån en återanvänd blå studsmatta, vilket i framtiden kommer vara ett vanligt föremål på returstationerna.

 

Mirjana Amovic i sin tävlingsmonter. Mirjana Amovics inredning.
Mirjana Amovics inredning. Vem är kvinnan med det varma leendet?
Denna yta ger henne en identitet.
Nu är det trendigt att skapa egna trender!
Mirjana Amovic är designern bakom denna varma miljö.

 

Linnéa Therese Dimitrious inredningsbidrag. Linnéa Therese Dimitrious inredningsbidrag.
Linnéa Therese Dimitrious inredningsbidrag.
Linnéa Therese Dimitrious

I framtiden kommer allt fler att bo i så kallade `passiva hus´ som saknar element och värmepannor.
Det är aktiviteterna, maskinerna och varelserna i huset som alstrar värmen.
Med ett varmt hem menar Linnéa Therese Dimitrious ett hem som är präglat av generositet och vänlighet. En varm inredning är personlig och tillåtande.
Den lyfter fram de unika individer som bor i huset iställetLinnéa Therese Dimitrious (bilden hämtad från nolialivstil.se) för trendriktiga sterila designkoncept. Möblerade montern gjorde dansare från Balettakademin i Umeå vid fem tillfällen under mässdagen.

 

Inredarna, som under dagen fanns på plats vid sina verk, berättade och svarade på frågor kring tanke och
val av material. Under mässans sista timmar auktionerades delar av inredningen i tävlingsytorna ut till förmån för Världens Barn.
Det blev Mirjana Amovic som tog hem vinsten i  inredningstävlingen 3 x Värme.

Förutom Hållbar modevisning bjöd dagen på föreläsningar om hållbar kommunikation och livsstil samt en mångfald bland mässutställarna.


Mässan ägde rum den 8 november på Noliamässan i Umeå.
Veronica Olofsson