Skriv ut

Nolia weekends hemslöjdshörna

 

 

Nolia weekend Under helgen arrangerades Nolia Weekend i Umeå med temat Allt i Hemmet. Kravallslöjd och Västerbottens läns hemslöjdsförening hade inlett ett samarbete och deltog under helgen med ett antal verkstäder.

Marianne och Roland Fällman visade under två dagar hur det går till att tillverka och dekorera krympburkar. Deras intryck av helgen har mest varit positivt.
-Det har varit en avspänd helg.
-Vi har sluppit panikblickar den här gången säger de.
Många har stannat till och nyfiket kikat över axeln på dem när de arbetat, folk har kommit med mycket frågor kring kurser och tekniker.
Nolia weekend Bredvid sitter Peter Karbin, snickare och träskulptör, han tycker helgen varit bra och att det varit roligt att träffa folk till skillnad från vardagen då han oftast står ensam i sin verkstad. Träskulptur av Peter Karbin.
I hörnan där hemslöjdskonsulenten Mats Pallin har ansvaret för en träslevsverkstad sitter fyra uppsluppna och nyfrälsta slöjdare. De har varit på väg från montern och mässan ett bra tag men verkar inte kunna slita sig. ”Tre snabba frågor” säger de när de inser att de kanske kan få vara med på bild. Samtidigt packar de ihop, täljer lite till och talar i mun på varandra. Jag hinner inte mer än sätta mig ned så har de formulerat frågorna själv.

Om vi måste välja mellan spela dator och tälja så tar vi tälja. Skolslöjd eller kravallslöjd? Kravallslöjd såklart! Tempot är högt och de slänger ur sig: Aldrig mera kramas eller aldrig mera slöjda. Vi tar aldrig mera kramas! ropar en av dem och de andra skrattar glatt. De skyndar sig iväg och är noga med att påminna mig om att jag ska skriva att de älskar slöjd.
Västerbottensläns hemslöjdsförening har under helgen även haft verkstad i broderi, bokbinderi och trådtjack.

Anna Palm