Skriv ut

Slöjden börjar i skogen

omslag72I egenskap av slöjdare, läsare av böcker (ibland i alla fall) och bibliotekarie besökte jag årets Bok & bibliotek i Göteborg. I vanlig ordning var mässan välbesökt och varm. Men en mässa som har en sjöjungfru som symbol måste ju vara bra. Jag letade febrilt, ganska febrilt i alla fall, efter montrar med innehåll som på något sätt skulle kunna hamna i pyssel- och slöjdkategorin. Dock tyckte jag att det var ganska tunt med det just detta år.

 
Efter att ha blivit utsatt för det obligatoriska frälsningsförsöket av Maranata kunde jag i alla fall navigera till Hemslöjdens monter. Jag möttes av en monter med en myckenhet av slöjdade fåglar i. Vidare presenterades böcker, häften och tidningar. I fokus i montern var boken Slöjden börjar i skogen – Konsten att läsa ett träd. Denna bok var färdigställd lagom till mässan fick jag höra. Boken behandlar träd, trä, skog och hur man skaffar sig material för sitt slöjdande. Med ett omfattande bildmaterial presenteras olika sorters trä, men också de saker som är resultatet av slöjdandet. Det handlar, skulle man kunna säga, om traditionell träslöjd, både med nytto- och nöjesfokus. Men samtidigt kan man se boken som en ren guide till materialanskaffning för egna projekt som kanske faller utanför ramen för traditionell träslöjd. Jag tänker mig att kunskapen om hur man hittar ett bra ämne, torkar det och sedan slöjdar med det, är på tillbakagång. Eller är det kanske ett utslag av pessimism?[klicka på bilderna för bildspel i större version]

 

I vilket fall tänker jag mig att boken är intressant och nyttig kunskap för den som slöjdar i trä eller vill börja med det. Boken tar upp för- och nackdelar med olika sorts träslag samt med träd som vuxit på olika sätt. Förutom de rent praktiska aspekterna diskuteras också slöjdens ekologiska och ekonomiska fördelar. Bokens författare poängterar slöjdens roll som en del av det materiella kulturarvet, men också kunskapen om slöjden som en del av det immateriella kulturarvet. Det är just denna immateriella kunskap som boken syftar till att förmedla.


slojdeniskogen
Bokmässan 2011 pågick mellan den 22 och 25 september 2011

Skrivet av:
Hjalte Stranden
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Hjalte Stranden