Skriv ut

Slöjdläger


Det var slöjdläger vid Gammlia friluftsmuseum. Under två dagar slöjdades det aktivt i olika tekniker och material. Trä, ull och järn formades till burkar, väskor och halssmycken.Slöjdlägret vid Gammlia friluftsmuseum varvades med högljudda skratt och djup koncentration. Med kniven i handen karvades det in abstrakta mönster i de egentillverkade krympburkarna och ut ur smedjan kom deltagarna svettiga och sotiga med ett halssmycke i handen. Många var vana att tälja men i en smedja hade de aldrig arbetet. De var flera som lockades av det nya och outforskade, medan andra trivdes bäst med att utveckla den kunskap de redan hade inom täljningen.

Vid tunet där vår plats för slöjdande låg spred sig ljuva sånger och glada skratt ur bagarstugan. I en hög på marken låg färdigkardad ull i alla dess färger, pärlor, paljetter och knappar. Tovningen inspirerade till en mexikohatt och en fiskarmössa. Våra händer blev renare och skrynkligare än aldrig förr.

På kvällen lades ull och kniv bort och skrot och korn togs fram. Cykelhjul, kullager, sladdar, muttrar, krocketbollar fogades samman med ståltråd och garn. Verket hängdes upp i ett träd och bildade en nyskapande och kreativ mobil. Efter en heldag med slöjdande bredde vi ut oss i tältkåtan som var vår sovplats för natten. Vissa somnade helt klart fortare än andra...

 

valkning av tovade väskor tälja krympburkar

mexikanahatt
tillsammanskrona

väska karvsnitt


Västerbottens läns hemslöjdsförening, Länshemslöjdskonsulenten för barn och unga i samarbete med Kravallslöjd och Västerbottens museum stod som arrangörer för lägret "Slöjd i Underlandet"
12-13 augusti 2009.

 

Anna Palm