Skriv ut

Slöjdsynder 2014

introVilka regler och normer finns det inom slöjd?
Vem bestämmer vad man får och inte får göra?
Och vad är en slöjdsynd?

Slöjdsynder 2014 är årets upplaga av Slöjdlustars väggkalendersuccé och tippas bli årets julklapp.

 

 

Vad är det som ligger bakom slöjdsynden. Vad är en slöjdsynd. Vem bestämmer vad man får och inte får göra när man slöjdar. Finns det överhuvudtaget några regler, och om det gör det, vad händer med den som bryter mot dem?

IMG 2465Efter förra årets kalender succé på temat Slöjdlustar– en kärleksfull hyllning till slöjden. Började Slöjdlustarteamet: Elin Danielsson, Sara Degerfält och Malin Karlsson att fundera på och utforska slöjdsynden.
"Listan över saker man bara-inte-FÅR-göra inom slöjden kan göras lång.
Sy med symaskin över knappnålar. Nålbinda i akrylgarn. Tälja emot sig. Saker vi fått lära oss därför att någon petig tjat-person kommit och påpekat att vi gjort fel. Dödat lusten och kreativiteten. Men varför är det såhär? Är det inte egentligen viktigare att veta VARFÖR man göra något än hur man ska göra?”

IMG 2504

Funderingarna resulterade i en fotoserie med tolv bilder på Slöjdsynd ”in action” i en väggkalender för 2014. Klippa i kartong med tygsax, fålla med limpistol och springa med sax är några av klassikerna som finns med i kalendern.

Kravallslöjd var på plats under kalenderpremiären. Under en kväll var alla synder tillåtna och klädsel, enligt inbjudan, var fleece.

 

Kalenderns tolv motiv presenterades i en utställning och fotografen Johnny Karhinen förevigade även på plats besökarnas egna slöjdsyndiga porträtt. Under kvällen serverades syndiga tilltugg, akrobatiskt mellanspel och live musik.  En tvättäkta syfröken handledde i fleeceverkstad.

IMG 2476 IMG 2430  

IMG 2530 IMG 2482 skribent

Få var dem på plats som inte bar upp en kreation i fleece...
Ylva Folkeson kom i egenhändigt sydd Tornadräkt av äkta fleece med tillhörande brudlock, skapat speciellt för tillfället. Sofia Edlund i mjukt fleecelivstycke och Kravallslöjd kunde inte vara sämre, orange skräddad kavaj - självklart i fleece.

Kön till det inrättade biktbåset för att bekänna sin slöjdsynd var lång och här nedan kan du se ett urval av kvällens bikter sammanställd av Slöjdlustar.

IMG 2474  

 

Premiären hölls i Frilagret Göteborg den 27 september 2013.
Läs mer om och beställ kalendern här: slojdporr.wordpress.com

Skrivet av
Veronica Olofsson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.