Skriv ut

STYLE AT STHLM

STYLE AT STHLM

Det som det helt klart pratades mest om på mässan var:

Det går inte att se en klar trend. Det mesta funkar i rätt kombinationer. Blanda nytt med gammalt och loppis kitsch.

 

Ekologiska kläder! Eller organic clothes som det heter utanför Sverige. Med det vill man säga: Vi måste börja tänka på miljön och just textilindustrin är en av de största miljöbovarna som bidrar till växthuseffekten. Handla mindre och mer medvetet. Handla kläder av företag som koll på hela produktionen från t.ex. bomullsodling till färdigt plagg i affär.

Just inriktningen på ekologiska kläder var tydlig på mässan och man vill gärna tro att det är här för att stanna och inte bara är en ny grön våg som kommer och sedan försvinner lika snabbt igen.

 

STYLE AT STHLM ägde rum 12-18 Februari 2007

 

 

Just inriktningen på ekologiska kläder var tydlig på mässan och man vill gärna tro att det är här för att stanna och inte bara är en ny grön våg som kommer och sedan försvinner lika snabbt igen. Det hölls ett seminarium om just den nya inriktningen på ekologiska kläder, medverade gjorde:
STYLE AT STHLM
(Från vänster: koordinator, Mathilda Tham, Marcus Bergman och Annika Dahlström.)

Mathilda Tham, designer och forskare som håller på att slutföra en uppsatts om hållbarhet och återanvändning.

Pratade om:

Att det händer mycket runt om i Europa och att designers som håller på med hållbarhetsfrågor kan påverka produkten upp till 90%.

Hon presenterade också sin uppsatts som hon höll på att slutföra där hon lyfte fram ord som Reduce, Re-use, Recycle, Re-think och Re-frame.
Marcus Bergman, lärare på textilhögskolan i Borås, Doktorerar i tillverkning av ekologiska kläder, familjeföretag Bergmans som är världens största företag som odlar ekologisk bomull och är med i hela kedjan från råvara till färdig produkt.
Pratade om att han som lärare länge sett en vilja från studenter att jobba mer miljömedvetet men att det är först nu han börjar se en utveckling.

Annika Dahlström, som jobbar med inköp av ekologisk textil på TEKO –textil.

Pratade om:
Märkning av kläder att det finns runt två hundra märkningar inom hållbar utveckling, som t.ex. ”fair trade”.
Att det år 2006 odlades bara 0,1 % av all bomull ekologiskt.
Att en bomullsplanta besprutas ca 25ggr/år och att en matsked koncentrerad kemikalier kan förgifta vatten för 25000 människor i flera år.
Hälsoaspekter, att huden tar in allt vi får på kroppen precis som nikotinplåster, samma sak med kläder.

Skrivet av Hillevi Svensson

Fler bilder från STYLE AT STHLM finns i bildgalleriet