Skriv ut

Syfestivalen

Mässans popularitet syntes på trängseln Syfestivalen har i flera år arrangerats två gånger om året, i början av april och i början av november. Årets höstupplaga av Syfestivalen var för första gången förlagd till Kistamässan efter att i många år ha arrangerats i Sollentuna.
Totalt ställde cirka 140 utställare uppdelade på 12 temaområden, ut under de tre dagarna, något som drog närmare 10 000 besökare.


Vad fanns då att se? Ja, frågan är kanske vad som inte fanns. Allt ifrån vävning, knyppling, frivoliteter, virkning och stickning till nyheter såsom hooky(eller hakning)som är en teknik att med hjälp av mattrasor, grov juteväv och en virknål skapa mattor eller väggdekorationer. Med andra ord, julafton i november för alla av oss som sökte material, inspiration eller att få lära känna någon ny spännande teknik.

Godis för den textilintresserade. Knyppling i alla former.


Av de olika workshops och demonstrationer som fanns tillgängliga stack bland kanske speciellt den i meshwork ut. Meshwork är en flätteknik med japanskt ursprung som används inom quilting, där man genom att fläta tygremsor får fram olika mönster att använda till allt från väskor till täcken. Detta visades av Sebastian Öhberg, 15 år, som genom en quiltintresserad mamma fått nys om tekniken och fastnat för den.


Syfestivalen ägde rum i Kista 7-8 november.
Nästa mässa arrangeras på Kistamässan 3-5 april 2009.


Lillemor Elfgren