Skriv ut

Ull & Lin i kreativt möte

introBjörke Vävstuga och Östergötlands Ullspinneri firar 30 år

Under sommaren visar Arbetets museum i Norrköping utställningen Ull & Lin i kreativt möte. Björke Vävstuga och Östergötlands Ullspinneri fyller 30 år och firar med en gemensam utställning som lyfter fram hantverket och de naturliga materialen.
Det är också en berättelse om skaparlust, vilja och entreprenörskap.År 1981 startar två textila företag i Östergötland sin verksamhet. Gemensamt för dem båda är att människorna bakom drivs av en vilja att bygga upp, förvalta och utveckla kunskapen kring hantverk som håller på att försvinna. I utställningen skildras hur Björke Vävstuga växer ur ett hobbyintresse till att bli ett omtyckt besöksmål och ett produktivt väveri med sju anställda.

ulllolin2

ulllolin1

På Östergötlands Ullspinneri är drivkraften att förvalta en hantverkstradition. Man köper maskinparken från ett nedlagt spinneri och lär sig den hårda vägen om hela processen från ull till färdigt garn. Exporten till Japan har på senare år öppnat helt nya möjligheter.
I utställningen Ull & Lin i kreativt möte är det de naturliga materialen och hantverkskunskapen som står i fokus. Lin och ull har använts av människor i alla tider. Materialen är miljövänliga, slitstarka och biologiskt nedbrytbara. De kräver inga kemikalier för att skötas och de ger både värme och svalka.

ulllolin5

ulllolin4

Med utställningen vill man ge kunskap om råmaterialen, men också uppmuntra besökare att släppa loss sin skaparkraft. I utställningen kan man broderiklottra, väva, sticka, virka, tova – och på så sätt också bidra till utställningens form och utseende. Under sommaren kommer dessutom museet att hålla workshops kring olika tekniker.

Utställningen är producerad av Arbetets museum i samarbete med Björke Vävstuga och Östergötlands Ullspinneri och visas fram till och med den 30 oktober 2011.

Klicka för att läsa mer om:    
Björke Vävstuga
Östergötlands Ullspinneri
Arbetets museum

Skrivet av:
Felicia Eriksson
Foto:
Aleksander Savic