Skriv ut

Vi sysslar med RIKTIG hemslöjd!

intro
På Skånedagarna i Bosjökloster den 3-4 september lånade Skånes Hemslöjdsförbund Kravallslöjds koncept med Jumbostickning för att visa upp vad hemslöjd står för idag och locka nya människor till hemslöjdens aktiviteter.

 

Solen sken hela helgen och ca 15.000 besökare strosade runt bland tomater, racerbilar, vikingar, hjortar (i hägn), och diverse artister.  Det var många som lyfte på ögonbrynen när de såg oss stå och jumbosticka, och det inbjöd till många intressanta samtal om hemslöjd, slöjd och kreativitet.


Talj1Dessutom var det många som gärna provade – både vuxna och barn! En del tog konceptet helt på allvar och undrade om de kunde köpa stickorna hos oss (vilket blev ett gyllene tillfälle prata DIY)
– andra blev bara glada, tyckte det var en häftig grej och pratade om hur viktigt det var med slöjd och hemslöjd. I vår ganska stora hörna kunde man förutom Jumbostickning även prova att tälja i färsk björk, prata hemslöjd med konsulenterna eller titta på de tre kortfilmerna Ett sätt att leva, Bergatrollens magasin och En studie i svart som tagits fram inom projektet ”Den samtida hemslöjden”.
 

Flest besökare var det under lördagen då Eric Saade spelade 50 meter bort på stora scenen.
Tack och lov var det inte alla som gav upp slöjden för Erics skull.
-Äh, honom kan man ju lyssna på när som helst! svarade en täljande dotter sin mamma på frågan om hon inte hellre ville gå och lyssna på Eric…

 

När även den något lugnare söndagen hade passerat hade vi räknat in ca 150 barn som provat att slöjda hos oss och vi hade då stickat klart fyra jumbohalsdukar, gjort slut på en hel björk och delat ut fyra plåster. Det var dessutom solklart att Jumbostickorna fungerade utmärkt både som igångsättare för samtal och som spektakulär prova-på aktivitet för både stora och små.
 

Jumbo2Jumbo3Under evenemanget tog jag tillfället i akt och utförde ett litet experiment gällande orden” hemslöjd” respektive enbart ”slöjd”.  Med Jumbostickorna i händerna basunerade jag under lördagen ut budskapet ”Vi vill att hemslöjd ska synas MYCKET, därför stickar vi stort idag!” under söndagen bytte jag ut ordet hemslöjd mot slöjd. Resultatet blev att jag under lördagen (hemslöjd) dels fick en hel del positiva kommentarer som  ”Jaaa, vad kul!”, ”Ha, ha , ha, vilken grej!!”, ”Det är viktigt att göra något med händerna” och  ”Kolla vad häftigt…”, kommentarer som kanske mer  gav uttryck för det som besökarna såg och inte som direkt respons på ordet hemslöjd.

Men jag fick också många kommentarer typ ”Hemslöjden den finns väl inte längre?”, ”Jo, det fanns ju en hemslöjd i Helsingborg förr i tiden men den fick lägga ner” eller ”Det ser svårt ut med de stora stickorna – får du inte ont i armarna”. Och på följdfrågan ”Har du varit i kontakt med hemslöjden förut?” fick jag dessutom den tråkiga kommentaren:

 -Ja, den RIKTIGA hemslöjden!

Talj3Under söndagen (slöjd) märktes tydligt att många besökare uppfattade att vi var där för att uppmärksamma slöjden i skolan Det blev mycket snack om vad barnen tillverkar på slöjdlektionerna idag och vad man själv gjorde i slöjden när man var barn.
Hade arrangemanget varat ännu en dag hade det suttit fint att pröva ordet Kravallslöjd.
Med tanke på kommentaren om ”den RIKTIGA hemslöjden” känns det oerhört viktigt att vi från hemslöjdsorganisationen är ute och visar upp vad hemslöjd kan stå för idag – ett lustfyllt kreativt skapande med händerna och vikten av att tillvarata och återanvända resurser som finns runt om oss.
 

Talj4Jag tror att en av hemslöjdens viktigaste uppgifter idag och i framtiden är att genom kunskapsförmedling (om tekniker och material) på olika sätt ge människor tilltro att skapa med sina egna händer, att lösa vardagliga praktiska problem med enkla verktyg och med material som finns i ens närhet. Att få fler människor att hushålla med resurserna, lappa, laga och återbruka material och att uttrycka sin personlighet genom det handgjorda. Med detta resonemang för ögonen känns det självklart för mig att begreppet hemslöjd har en framtid, hem –i betydelsen vår närmiljö – och slöjd som står för handens kreativitet.

Så leve den RIKTIGA hemslöjden! (och barn som hellre slöjdar än lyssnar på Eric Saade!

 Skanedag-big 

Skrivet av:
Camilla Höst, Hemslöjdskonsulent
Skånes Hemslöjdsförbund