Skriv ut

Amerikanska slöjdtips

Amerikanska slöjdtips
I en liten konsthall i delstaten Utah i USA fann jag i somras en hantverksutställning. Flertalet av hantverkarna hade rötter i andra länder varifrån de hade tagit med traditioner till det nya hemlandet. Ibland hade materialen bytts ut på vägen eftersom det av geografiska eller historiska faktorer kan vara svårt att hitta de ursprungliga materialen. Inte desto mindre så var de nya materialen ibland väldigt fantasifulla. En del av verken påminde om skandinavisk slöjd medan andra verk tydligt kändes att de var från andra världsdelar.korg Korg av Leiseli Wolfgramm. Uppväxt på Tonga lärde sig Leiseli att binda korgar av sin mormor. Då använde hon kokosnötsfibrer men när hon flyttade till Utah gick inte dessa att få tag i. Nu använder hon istället presentsnören som material till korgarna.
applikation Del av ett textilt applikationsarbete av Py Moua Ly som har sitt ursprung i Hmongkulturen i sydöstra Asien.
blombukett
På Tonga används den innersta barken på mullbärsträdet för att tillverka ett pappersliknande material, tapa, som används till kläder, rumsavdelare och sängkläder. Ana Vea tillverkar blombuketter av delvis detta material.
Skål Hella Pope lärde sig traditionellt måleri i Tyskland och har utvecklat detta i USA.
hopi-docka
Kachinadocka från indiankulturen Hopi. När Earl Denet växte upp i ett Hopireservat i Arizona tillverkade han dockor av denna typ som ges till barnen för att lära dem om Hopis religion. Dockan är gjord med en fickkniv och enbart målad med naturpigment.
matta En för mig hittills okänd teknik kallas ”hidden crochet” alltså dold virkning. Filtremsor i olika färger veckas och formas till mönster för att sedan virkas fast på baksidan. Mattan är tillverkad av Ada Jensen, en kvinna som levde mellan 1896 och 1996, och som virkat denna typ av mattor sedan 1930-talet.
trasmatta
Även en trasmatta var med på utställningen. Den var vävd av Ron Buchman som tillverkat dessa i över fyrtio år. Han hade lärt sig tekniken av sin morfar som flyttade till USA från Danmark.
Mia Lindgren