Begär - Vanja Hultberg
- Mitt intresse för sömnad startade när jag gick i högstadiet, då jag så smått började sy kläder till mig själv. Och efter att jag kom in på sömnadsprogrammet förstod jag att jag hade hittat rätt! - Jag fick tillfället att gå en kurs på Linköpings Universitet. En kurs med stor konstnärlig valfrihet. Jag bestämde mig för att äntligen göra min egen klädkollektion! |
- När idén var klar var det bara att sätta sig och skissa på att få ut en känsla till ett plagg.
Jag började med att skissa upp sju dräkter efter varje synd. Jag ville få dem så olika som jag kunde, därför ville jag använda tyll såväl som lack och vaxduk.
När hon var klar med skissandet satte hon igång med att sy upp plaggen, var och en för sig och jobbade därefter detaljerat med plaggens sömnader.
Kursen resulterade i en utställning där Vanjas kollektion visades tillsammans med de övriga elevernas verk. Vanja fick alltså även lägga en del krut på själva utställningen,
som också den krävde en del planering.
- Jag valde att visa kläderna genom att spela lite på en traditionell catwalk, genom starka bygglampor, blixtfotografering och hög, pumpande musik.
På invigningen av utställningen, dagen innan Vanjas visning, kunde man se kläderna på väl genomtänkta fotografier i lokalen.
- Min inspiration till den här kollektionen har jag hämtat från allt från gamla minnen till traditionella kinesiska klänningar. Eftersom grundtanken var att få fram en känsla genom ett plagg, gällde det att tänka till ordentligt. Jag har försökt få med både allmänna uppfattningar om de sju dödssynderna och färger och djur som associeras med dem, såväl som personliga tolkningar. Ett exempel på en personlig tolkning är det jag har gjort av synden högmod. Där har jag tagit bilder ur minnet från hur jag minns den svenska ungdomsserien Ebba och Didrik. Där finns ett rikemansbarn med en mamma som aldrig var hemma (hon visades aldrig i bild). Jag har sytt mitt plagg efter henne, då detta är det jag ser när jag tänker på högmod.
Vanja tycker att det svåraste var att komma på grundidéerna till alla sju plaggen. Hon ville att de skulle skilja sig från varandra men samtidigt att de ska passa ihop som en helhet.
- Kanske kan de passa ihop just genom deras olikheter. Dessutom var det svårt att veta hur jag ville visa upp plaggen. Där fanns flera möjligheter som fotografi, catwalk eller upphängning.
Vanja lärde sig framför allt att hon klarar med än vad hon tror. Hon poängterar dock att det både har sina för- och nackdelar att arbeta ensam. Hon har saknat att ha någon att bolla sina idéer med men gillar friheten i att få bestämma allt själv. Hon har även stor användning av kollektionen i efterhand då den gett henne studiobilder till hennes portfolio, sömnadsbevis till eventuella arbetsprover och hon har även en dokumentation av catwalken. Hon poängterar också att modellerna och fotograferna kan få användning av bilderna.
- Jag har fått många positiva reaktioner på projektet. Dels för mina idéer och arbete med kläderna men också för många andra delar, som modevisningen och fotograferingen som ingick.
Det kommer att bli mer kläder för Vanja i framtiden, hon planerar att starta ett eget klädmärke med två vänner. Målet är att sälja kläderna antingen via butik eller över Internet.
Hela kollektionen Begär kan du se bilder på här: Länk
Vanja tar eventuellt beställningar, beroende på vad som ska sys upp. Du kan kontakta henne via mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Studiofoton: Jesper Frilund Foton från Catwalk: Said Karlsson |