Skriv ut

Bildvävar med politiska budskap.

Bildvävar med politiska budskap

Färgstarka bildvävar ger uttryck för politiska budskap och väcker starka känslor. Det är Gun Nordstrand, bildväverska från Stockholm, som står bakom verken som under hösten visades på Galleri Verkligheten i Umeå. Vävarna ger uttryck för hur goda saker oftast sker bakom det "onda" och hur onda handlingar ibland gömmer sig bakom den goda fasaden.


Varje väv berättar en egen historia och det är allt från porträtt av Guns nära vän Tasso till bilder från pridefestivalen, Tsunamin och den kanske mest uppmärksammade väven berättar om
kravallerna i Göteborg 2001.
Gun gick med i ett av demonstrationstågen, hon berättar om tumultet bland demonstranter och poliser och hur hon blev slagen i huvudet av en polis som sedan vägrade erkänna. Mitt i bilden ser man Gun i närheten av poliserna. Hon skildrar det övervåld som utfördes mot demonstranter men samtidigt den vilja och den kamp om förändring som demonstranterna besatt.


gun nordstrandBakom Gun skymtar en väv hon kallar familjeporträtt. Hela mitt liv, allt finns i vävarna säger hon. Denna är från hennes första demonstration som ägde rum 1972 tillsammans med bl.a grupp 8. I tåget gick även flera familjemedlemmar. Hon har broderat fast små porträtt av dem på väven. 

Den första väven tillverkade Gun Nordstrand vid 50års ålder då hon drabbats av KOL och uttråkad låg på Åre sjukhus. Ur det onda kom det goda. Hade jag inte blivit sjuk så hade jag inte hunnit väva heller, men börja inte röka för den del säger hon och blir allvarlig.

Tilläggas kan att Gun snart är 78 år. Hon är fortfarande engagerad i samhällsfrågor, bl.a är hon aktiv i HBT socialisterna, samtidigt som hon alltid har en väv på gång! Motiven samlar hon in med hjälp av kameran som hon oftast bär med sig.

Bildväv
Sådär i förbifarten nämner hon; finns det en blomma i början av nått hörn av bilden då vet ni att jag inte riktigt visste vad jag skulle göra, sådant ordnar sig ändå alltid på vägen...
och ser inte alls ut att vara bekymrad för idétorka.annaskrivet.jpg